Hírek

Kritikus hangok a Vas megyei Top 100 kiadvány kapcsán


Egészségtelen a gazdaság szerkezete, komoly gondok a munkaerőpiacon.

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2015-ben több mint 1116 milliárd forint volt, az előző évhez képest 17,6 százalékkal nőtt – olvasható a TOP 100 Vas című reprezentatív kiadványban, amelyet csütörtök délután mutattak be Szombathelyen.

A vasi cégek 2015-ben összesen 98,3 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, aminek 70 százalékát a TOP cégek adták, a száz legnagyobb vállalkozás tavaly Vas megye munkavállalóinak csaknem felét, több mint 24 ezer embert foglalkoztatott.

Kik vannak a listán?

A lista első helyén változatlanul a közúti járműgyártással és járműmotor alkatrészgyártással foglalkozó LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. áll, 231 milliárd forint árbevétellel, ami 16 százalékkal több az előző évinél.

A második a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. 197 milliárd forint árbevétellel, ami 7,5 százalékkal több az előző évinél.

A harmadik a BPW Hungária Kft. 71 milliárd forint árbevétellel, 3,6 százalékos bővüléssel.

A lista további hét helyén olyan cégek szerepelnek, mint az Opel Szentgotthárd Kft., a LINDE Gáz Magyarország Zrt., az IQOR Global Services Hungary Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Cellkomp Elektronikai Kft. és az Észak-Nyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt., amely a megye legnagyobb foglalkoztatójává lépett elő tavaly.

A TOP 100 Vas című kiadványt 2012 óta adja ki a Vas Népe megyei napilapot kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével.

Vannak pozitív dolgok

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a kiadványban olvasható köszöntőjében kiemelte, hogy 2016 június végén a megyében 39 ezer 900 vállalkozást regisztráltak, 551-gyel többet, mint egy évvel korábban, 78 százalékuk egyéni vállalkozás, a társas vállalkozások száma tavaly óta 3,5 százalékkal csökkent.

Rámutatott, hogy a megye munkaerőpiaci helyzete továbbra is a legkedvezőbbek közé tartozik az országban, a munkanélküliségi ráta mindössze 3 százalék, a foglalkoztatottsági arány a 15-74 év közötti népességben 58,7 százalék.

Nem minden olyan szép és jó

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kiadvány részét képező interjújában egyebek közt arról szólt, hogy az a gazdasági előny, amely 15-20 éve jellemezte a magyar munkaerőpiacot, nevezetesen, hogy jól képzett és olcsó munkaerővel rendelkezett, mára érvényét veszítette. A jó szakemberek elmennek külföldre, az itthon maradók pedig – tisztelet a kivételnek – nem mindig versenyképesek a munkaerőpiacon – tette hozzá.

A munkaerőhiányt  a bérek felzárkóztatásával és a szakképzés hatékonyságának növelésével lehetne orvosolni – vélekedett a kamarai elnök.

Balogh Károly Zsolt, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság szerkezete Vas megyében számtalan egészségtelen jelet mutat.

A kamarához tartozó 17 ezer vállalkozásból szavai szerint alig 150 tartozik a nagy és középvállalati körbe, ráadásul ezek jelentős részben külföldi tulajdonban vannak, sok a hitel- és fejlődésképtelen cég.

Innováció és kutatás területén szavai szerint Vas megye még hazai viszonylatban is rosszul szerepel, éppen ezért nagy reményeket fűz a kamara a Savaria Egyetemi Központtal (SEK) formálódó együttműködéshez, valamint a sikeresen beindított duális gépészmérnök-képzéshez.

MTI/Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés