Hírek

Eperjes Károly is ott volt a soproni Széchenyi-szobor avatásán


Felavatták Sopronban a megújított Széchenyi-szobrot szerda este a belvárosban fekvő Széchenyi téren.

A gróf születésének 225. évfordulóján rendezett ünnepségen Eperjes Károly színész arról beszélt, hogy Széchenyi István nem őrült volt, hanem idegösszeroppanása volt.

“Azt, hogy 1990 előtt, minden jó szándéka ellenére is, tanárainknak azt a szamárságot kellett tanítani, hogy Széchenyi, a legnagyobb magyar bolond, és öngyilkos, azt még valahogy elfogadja az ember. Dehogy még mindig?” – tette föl a kérdést a Kossuth- és Jászai-díjas színművész.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester Széchenyi István Sopronhoz fűződő tetteit elevenítette fel ünnepi köszöntőjében: kitért arra, hogy közreműködött az első hazai, egyúttal soproni gőzmalom megalapításában, elnöke volt a Selyemtenyésztési Társulatnak, és ezért bejárta Sopron vármegye községeit, hogy a lakosságot szederfaültetésre és selyemhernyó-tenyésztésre ösztönözze. Ő volt a város első díszpolgára is – tette hozzá.

Sopron, 2016. szeptember 21. Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színmûvész (b) beszédet mond a Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából felújított soproni Széchenyi-szobor avatásán 2016. szeptember 21-én. MTI Fotó: Nyikos Péter
Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színmûvész (b) beszédet mond a Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából felújított soproni Széchenyi-szobor avatásán 2016. szeptember 21-én.
MTI Fotó: Nyikos Péter

A polgármester felelevenítette, hogy a soproni, kétszeres életnagyságú Széchenyi-szobrot 1897-ben avatták fel. Izsó Miklós formázta meg a felállítandó szobor alakját, de váratlan halála megvalósítása Mátrai Lajosra maradt.

A soproni Széchenyi-szobor talapzatára a mostani évforduló alkalmából egy idézet került, magyar, német, angol, és horvát nyelven. A négy gránitlapra vésett felirat Széchenyi Istvánnak a Magyar Tudományos Akadémián 1846 decemberében elhangzott beszédéből származik: “A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert a legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a Földön eredetét.”

A szobor megújításra “betűvédnökségi programot” kezdeményezett a Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet. Elnöke, Perkovátz Tamás korábban az MTI-nek elmondta: 870 betű felett lehet védnökséget vállalni, magánszemélyként, egyesületként vagy civil közösséget alkotva, egy minimum tízezer forintos védnökké válási adomány után. A felajánlott összegből felkerült a szoborra az idézet, valamint millió forintos nagyságrendű összeggel támogatják a Kárpát-medencei középiskolás Széchenyi-vetélkedőt is, amelyet a soproni Széchenyi István Gimnázium szervez.

MTI/Blog21

Címlapkép: Nyikos Péter


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés