HírekNyugati régió

Székesfehérváron átadták a 8-as főút elkerülő szakaszát


Tizenötmilliárd forintból valósult meg a 8-as főút székesfehérvári elkerülőjének harmadik szakasza, melyet hétfőn adtak át a forgalomnak.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az új elkerülő egyik felüljáróján tartott avatóünnepségen elmondta: a hét kilométeres új útszakaszon kétszer két forgalmi sávot alakítottak ki. Az új szakasz egyszerre könnyíti meg az utazók és az ottlakók életét, hiszen a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta, a fejlesztés összefogással, nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásként valósult meg. Megjegyezte, a város már a 90-es évek óta várt erre a fejlesztésre.

Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) gazdasági vezérigazgató-helyettese az út műszaki paramétereiről elmondta: hét kilométeren kétszer két sávon 110 kilométer per órás sebességgel lehet közlekedni hétfőtől. Ez az  utazási idő  8-10 perces csökkenését jelenti Veszprém felől az M7-es autópálya felé a korábbi útvonalakhoz képest.

Az elkerülő szakaszon épült hét felüljáró és egy zsilip, 750 ezer köbméter földmunkát végeztek, 31,6 ezer köbméter aszfaltburkolatot terítettek le és 27 ezer méter vezetőkorlátot építettek meg.

A környező beruházásokról elmondta, Veszprém megyében tavaly több ütemben 16 kilométer hosszan adták át a 8-as főút négysávossá alakított útszakaszait, jelenleg pedig folyamatban van a várpalotai elkerülő szakasz építése, amit várhatóan 2017 év végén helyeznek forgalomba. A Szabadegyháza-ipartelep elkerülő út kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményessége esetén ősszel ott is megindulhat a munka. Szintén a NIF Zrt. beruházásában valósul meg a székesfehérvári vasútállomás korszerűsítése, ahol július végén újra megnyílik az utascsarnok – tette hozzá.

MTI / Blog21

Címlapkép: Bodnár Boglárka / MTI

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés