HírekNyugati régió

Elektromos benzinkút állt üzembe Szombathelyen (térképpel)


A Savaria Plaza mellett található.

Az elektromos autók közlekedését segítheti az az innovatív  műszaki megoldás, amelyet három Vas megyei mérnök fejlesztett ki, és amelynek nyomán pénteken átadták az általuk alapított eTank Hungary Kft. első elektromos töltőkútját Szombathelyen.

A töltőkút a város egyik legforgalmasabb főútja mellett, a Körmendi út 40. alatt, a Centennáris Inkubátorház és a Savaria Pláza közötti területen az egyik bevásárló központ szomszédságában található.

Nagypál Tibor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: egy úgynevezett középgyors 22 kilowatt teljesítményű töltőállomást telepítettek, ahol az elektromos autókat típustól és töltöttségi állapottól függően 30-300 perc alatt lehet teljesen feltölteni.

Ez a töltési sebesség szavai szerint nem túl nagy, de ahhoz elegendő, hogy ha mondjuk miközben valaki elintézi a bevásárlást, vagy a szomszédos pláza mozijában megnéz egy filmet, addig feltöltse elektromos autójának akkumulátorát – mondta.

Hozzátette: előnye viszont, hogy az elektromos hálózatot ez a kútfajta nem terheli meg úgy, mint egy gyorstöltő, így szinte bárhová gazdaságosan és gyorsan telepíthető.

Hajdú Adrián elmondta: fejlesztésük abban új, hogy a rendszer szinte személyre szabott szolgáltatást képes nyújtani a felhasználó számára, aki egy mobil applikáció segítségével okos eszközén – telefonján, óráján, tabletjén kaphat információkat arról, hogyan áll a feltöltés, hány kilométer megtételére elegendő a jármű energiatartaléka, vagy hogy hol található a legközelebbi töltőállomás.

Porpáczy István a folyamatos távfelügyeletet emelte ki, amelynek során a töltést központilag tudják vezérelni és felügyelni, igény szerint akár folyamatos video felügyeletet biztosítva az ügyfél számára.

A töltőkút – melynek használatát az átadóünnepségen a gyakorlatban is bemutatták – egy mágneskártya segítségével vehető igénybe, amely alapján a számítógépes rendszer azonosítja a felhasználót, és a feltölteni kívánt járművet, így a mért töltési teljesítmény alapján fontos adatokkal tud szolgálni.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere az átadóünnepségen örömét fejezte ki, hogy Vas megyei mérnökök fejlesztése is hozzájárulhat ahhoz, hogy az elektromos autózás és ezzel együtt az elektromos töltőkutak elterjedjenek Magyarországon.

A polgármester szólt arról is, hogy a vasi megyeszékhelyen rövidesen átadnak majd egy úgynevezett gyors töltőkutat is, amely az országos hálózat része lesz.

Hende Csaba, (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a megújuló energiák felhasználása, az elektromos autók térhódítása feltartóztathatatlan, szerinte ezen a területen a következő évtizedben hatalmas lesz a fejlődés, de gyermekeink már egészen biztosan a környezetbarát autókkal fognak közlekedni.

MTI

Fotó: Szombathely.hu


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés