HírekKimozduló

Ilyen programok lesznek szilveszterig Szombathelyen az Agora szervezésében (2015. december)


Aki a ma esti 30Y-koncertre indul, az valószínűleg nem ebből az összeállításból tájékozódik, de a hónap még ezen kívül is sok mindent tartogat.

A szilveszteri Fő téri ramazuri – fogalmazzunk úgy – nem lesz egy nagy durranás, hacsak nem számoljuk bele a petárdákat.

Előtte viszont lesz Wellhello (dec. 27.) és Óévbúcsúztató Rockbuli (dec. 28.), még korábban a Kiscsillag (dec. 12.) és Koncz Zsuzsa (dec. 15.) érkezik a városba.

Az év utolsó honapjában különösen figyelemre méltóak a családi programok, illetve érdekesnek tűnnek az egészségügyi előadások az MMIK-ban.


12.04. péntek 22.00 AGORA – Savaria Filmszínház

30Y-koncert

Jegyár: elővételben 1500 Ft; a koncert napján a helyszínen 2000 Ft

Jegyelővétel: Cinema Café (Savaria mozi kávézó), Szombathely, Mártirok tere/Kőszegi út 12.


12.04. péntek 16.00-18.00 és

12.05. szombat 15.00-18.00

AGORA – MSH

MIKULÁSKUCKÓ

Örömmel tudatjuk, hogy az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ otthonos kuckójában vendégünk lesz a Mikulás. A gyermekek személyesen látogathatják meg a Nagyszakállút, aki karosszékében ülve kedves szavakkal vár mindenkire. A várakozás perceiben kézműveskedéssel telik az idő, a jó hangulatról december 4-én a Bio Ritmus, december 5-én a Takács Családi Zenekar gondoskodik, ünnepváró dalokat énekelve.

Kedves Szülők, Nagyszülők! Lehetőséget biztosítunk arra, hogy az Önök által hozott kis csomagot személyesen a Mikulástól kapja meg gyermekük, unokájuk. A gyermekükről írt pár mondatos jellemzést a Mikulástól hallhatják a picik.

Belépődíj: 300 Ft/gyermek (szülőknek, kísérőknek ingyenes).

A program együttműködő partnere a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház.


12.05. szombat 9.00-12.00 AGORA – MSH

Kézműves kuckó

Szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

Téma: Mikuláscsizma nemezeléssel

Részvételi díj: 400 Ft/fő


12.05.  szombat 18.00 MMIK

A szeretet gyógyít – Test, szellem, lélek harmóniája

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor előadása

Jegyek elővételben válthatók az AGORA – Jegyirodában (Március 15. tér 5., tel.: 20/502-9351), illetve a rendezvény előtt egy órával a helyszínen.


12.05. szombat 18.00 AGORA – MSH

Ungaresca 60 gálaműsor

Szombathely legrégibb néptáncegyüttese immár 60 éves! Ünnepi gálaműsorral köszöntik a születésnapot. Jegyár: 1800 Ft


12.08. kedd 14.30 AGORA – MSH

VILÁGJÁRÓK

Előadássorozat egzotikus országokról, az ott élő emberek életmódjáról, földrajzi és biológiai érdekességekről diákoknak és felnőtteknek. „Világot látott” emberek diaképes, projektoros, élménybeszámolóval teli bemutatkozása.

A FESTETT LÉGY – LÉGYCSAPÓVAL A VILÁG MÚZEUMAIBAN

Előadó: Dr. Vig Károly

„Már megint egy légy! – hessintjük el bosszankodva asztalunkról a pimasz rovart. Mindenütt ott vannak, szemtelenül, kéretlenül, betegségek kórokozóit cipelve lábaikon és szájszervükben, beköpve ételeinket, beszennyezve tárgyainkat. De éppen ez a kikezdhetetlennek tűnő bátorságuk sugallhatta, hogy talizmánként viselve tulajdonosát is hasonló képességekkel ruházta fel. Amulettként már az ókorban viselték, de számos itáliai város kapuja fölött függött szoborként vagy ásták el a paloták küszöbe alá, hogy megvédjen mindenkit a rontástól.

A 15-16. században készült festményeken is ott pózol, halált, dögvészt és elmúlást hirdetve, de rontáselhárító lényként is megjelenik. Nem is gondolnánk, hogy ez a parányi rovar ekkora karriert futhat be! A festészet remekművei segítségével nézzük meg, hogyan és miért történt mindez!”

(Dr. Vig Károly)

Belépődíj: 300 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak ingyenes.

Érdeklődés, jelentkezés: 06 94/312-666, 113-as mellék


12.08-18.        AGORA – MSH

„ARANYALMA” KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS

Ünnepváró kézműves foglalkozás óvodás és iskolás csoportok részére. Műhelyünkben az ajándékkészítés titkaiba avatjuk be a kíváncsiskodókat. A foglalkozások időpontja hétköznap délelőtt és délután – előzetes bejelentkezés alapján, időtartama 60-90 perc.

Részvételi díj: 300 Ft/fő

A foglalkozások időpontja hétköznap délelőtt és délután – előzetes bejelentkezés alapján, időtartama 60-90 perc.


12.09. szerda 20.00 AGORA – MSH

Ozone Mama-koncert

Az Ozone Mama dinamikus és könnyen befogadható rockzenét játszik. Remek dalaik modern felfogásban adják vissza a késő hatvanas, kora hetvenes évek zenei- és érzésvilágát. Zenéjük egyedi, energikus, hazai és nemzetközi elismerést egyaránt kivívó, színpadi produkciójuk pedig az átlagból kiemelkedő, látványos.”Hangos”, valamint akusztikus verzióban egyaránt élvezhető dalaikkal tökéletesen illeszkednek a fesztiválok, klubok és rendezvények line-up-jába. Debütáló lemezükkel (The Starship Has Landed) 2012-ben Fonogram-díjat nyertek. Második anyaguk Freedom EP címmel 2013 tavaszán látott napvilágot, amelyről a lemezt indító ‘Go’ az MR2-Petőfi Rádió rotációjába került. ‘I Really Care’ című daluk pedig az egyik legtekintélyesebb nemzetközi szakmai lap, a Classic Rock Magazine CD mellékletén is megjelent. A 2013-as Hard Rock Rising világméretű zenei vetélkedőn hazánk legjobbjaiként a nemzetközi mezőnyben is népszerűek voltak.

A koncert a Cseh Tamás Program keretében valósul meg.

Belépő: 1 000 Ft


12.11. péntek 19.00 Evangélikus templom

Herczku Ági és a Banda adventi koncertje és táncház

19.00   Adventi koncert a szombathelyi Evangélikus templomban

Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Legújabb műsorukban Herczku Ágnes Bandázom című CD-jének, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek. Természetesen az adventi koncerten a hagyományőrző karácsonyi népdalok is felcsendülnek.

Herczku Ágnest és Nikola Parovot három kiváló népzenész, valamint Födő Sándor Fodo harmonikán és ütőhangszereken kíséri.

21.00   Táncház az NYME SEK Zenei Intézeti Tanszéken

Muzsikálnak: Horváth Attila és zenekara

Belépődíj:

 • a koncertre és táncházra: 2 500 Ft
 • a táncházra: 700 Ft

Jegyvásárlás:

 • AGORA – Jegyiroda
 • jegy.agorasavaria.hu

12.12. szombat 9.00–12.00 AGORA – MSH

Kézműves kuckó

Szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

Téma: Karácsonyfadísz természetes anyagokból

Részvételi díj: 400 Ft/fő


12.12. szombat 22.00 AGORA – Savaria Filmszínház

Kiscsillag

Jegyár: elővételben 1700 Ft; a koncert napján a helyszínen 2000 Ft

Jegyelővétel: Cinema Café (Savaria mozi kávézó), Szombathely, Mártirok tere/Kőszegi út 12.


12.15. kedd 19.00 AGORA – MSH

Koncz Zsuzsa

Az 1962-ben a Ki mit tud-on feltűnt énekesnő – 37 albummal a tarsolyában és rengeteg teltházas koncertet maga mögött tudva – idén ismét az AGORA – Művelődési és Sportház színpadán örvendezteti meg a szombathelyi közönséget.

Jegyár kategóriánként:

 • 3800 Ft (Szent Márton kártyával 3 230 Ft)
 • 2800 Ft (Szent Márton kártyával 2 380 Ft
 • 2400 Ft Ft (Szent Márton kártyával 2 040 Ft)

Információ és jegyértékesítés:

 • AGORA – Jegyiroda
 • jegy.agorasavaria.hu

12.16. szerda MMIK, II. em. 215.terem

Prof. Dr. Horváth Boldizsár: Nőgyógyászati daganatok. Aktualitások

A Génius Savariensis Szabadegyetem programja. Az egészségügyi kurzus onkológiai blokkjának előadásai ingyenesen látogathatók!

További előadások a témában:

2015.12.30. Dr. Kovács Beáta: Emlőrák. A népegészségügyi szűrés egyik sikeres fejezete

2016.01.13. Dr. Patai Árpád: Gyomor, bélrendszer rákbetegségeinek megelőzési stratégiái


12.19. szombat 9.00-12.00    AGORA – MSH

Kézműves kuckó

Szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várjuk az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.

Téma: Karácsonyfadísz gyöngyből

Részvételi díj: 400 Ft/fő


12.19. szombat 18.00 AGORA – MSH

A Westside TSE karácsonyi gálaműsora

Jegyek 1900 Ft-os áron válthatók a tánciskolában.


12.20. vasárnap 10.00–13.00 AGORA – MSH

KARÁCSONYI JÁTSZÓHÁZ

Családi játszóház népzenével, tánctanulással, kézműves foglalkozásokkal, interaktív játszóházzal

Részletes program

10.00–13.00 óra

 • Furfangos Csudavilág- Játékos Tudomány interaktív játszóház: tudományos játékok, ügyességi szerkezetek, óvodás építő és logikai játékok, zsonglőr szeglet, ördögi lakatok, népi ügyességi játékok;
 • Kézműves foglalkozások: mézeskalácssütés, díszek gyöngyből és posztóból, tobozangyalka

10.00-10.45 és 12.00-12.45 óra

 • Táncház: táncos animáció a Boglya Zenekarral

11.00-11.45 óra

 • Ziránó Színház: Karácsonyi csillag- bábjáték

Az előadás téli ünnepünk varázslatos és titokzatos voltát hirdeti. A legkisebbek számára is érthető és követhető módon, bábokkal és zenével, énekekkel fűszerezett élő játékkal elevenedik meg a betlehemi történet. Fény és sötétség, szent és profán, humoros játékosság és ünnepélyes, komoly ragyogás váltják egymást a látottak során. Az előadásban a vásári bábjátékok hangulata vegyül hagyományos, népi betlehemesek elemeivel. A Ziránó Színház és a Magamura Alkotóműhely közös előadása.

A program együttműködő partnere: Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház

Belépődíj: 500 Ft/fő


12.27. vasárnap 20.00

Wellhello ünnepi nagykoncert


12.28. hétfő 17.00 AGORA – MSH

Óévbúcsúztató Rockbuli

Fellép az Ossián, a Lord és a Kárpátia!

Belépő: 3 500 Ft

Elővétel: AGORA – Jegyiroda (Március 15. tér 5., tel.: 20/502-9351)


12.30. szerda MMIK, II. em. 215.terem

Dr. Kovács Beáta: Emlőrák. A népegészségügyi szűrés egyik sikeres fejezete

A Génius Savariensis Szabadegyetem programja. Az egészségügyi kurzus onkológiai blokkjának előadásai ingyenesen látogathatók!

További előadások a témában:

2016.01.13. Dr. Patai Árpád: Gyomor, bélrendszer rákbetegségeinek megelőzési stratégiái


12.31. csütörtök 22.00 Fő tér

Városi szilveszter

Zene: Dj Neczpál

Tűzijáték, polgármesteri köszöntő

Információ és jegyértékesítés:

AGORA – Jegyiroda

(AGORA – Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.)

Tel.: 20/502-9351, E-mail: jegyiroda@agora-savaria.hu

Agora/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés