HírekNyugati régió

Orbán Viktor Szombathelyen megígérte: a várost négysávos út köti össze Kőszeggel


Szombathely jó kezekben lévő, jól vezetett, politikailag stabil, erős gazdaságú város, ezért a kormány garanciát lát arra, hogy a kapott forrásokat ésszerűen és helyesen használják fel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden sajtótájékoztatón, Szombathelyen.


A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott el a vasi megyeszékhelyre, ahol együttműködési megállapodást írt alá Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. Egyebek mellett döntöttek arról, hogy a Szent Márton-terv második ütemében ötmilliárd forintot kap a város. Megállapodtak arról is, hogy nemcsak a 86-os utat viszik el Szombathelyig, hanem négysávos gyorsforgalmi úttal kötik össze a várost Kőszeggel – hangzott el az aláírás utáni sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor kijelentette: Szombathely visszanyerte régi erejét, Magyarország egyik fontos gazdasági központjává vált az elmúlt években.

Ehhez szükséges volt az, hogy a város csaknem húszmilliárd forintos adósságát az állam átvállalja, különben ez az adósság “agyonnyomta volna” a várost, hosszú ideig tartó adósrabszolgaságra kényszerített volna – vélekedett a miniszterelnök.

Szavai szerint a gazdaságpolitika irányítói teremtették meg a kormány számára azt a lehetőséget, hogy Szombathelyhez hasonlóan az összes település válláról levegye az adósság terhét, amiért köszönetét fejezte ki.

Orbán Viktor kiemelte: Szombathelyen már három százalék alatt van a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy megvalósult a teljes foglalkoztatás.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy ilyen-olyan munkákkal sikerült “fölszívni a munkanélküliek hadát”, hanem arról, hogy folyamatosan bővül a gazdaság teljesítőképessége, ez az alapja annak, hogy az elmúlt években 45 százalékkal emelkedhettek a város adóbevételei, miközben az adókulcsokat nem emelték – mutatott rá.

A kormányfő szerint Szombathelyen a további fejlődés akadálya a munkaerőhiány, éppen ezért fontos, hogy ismét van a városban felsőfokú műszaki képzés, elindult a gépészmérnökképzés, amit a villamosmérnök-képzés beindítása követhet majd.

Szombathely, 2015. november 17. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) helyiekkel beszélget miután a Modern városok program keretében együttmûködési megállapodást írt alá a város polgármesterével Szombathelyen 2015. november 17-én. MTI Fotó: Varga György

Az új munkaerő letelepítésének és megtartásának gátját jelentheti viszont a lakáshelyzet, ezért megállapodtak egy olyan munkacsoport felállításában, amely új lakások építésének lehetőségeit vizsgálja meg, kormányzati segítséggel. Hozzáfűzte: ennek a pontos formáját és pénzügyi konstrukcióját még véglegesíteni kell, de a szándék megvan.

Orbán Viktor az aláírt megállapodás részleteit ismertetve elmondta: a kormány elősegíti egy multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely kialakítását ipari területen, amihez 1,5 milliárd forint támogatást adnak.

Felsorolása szerint segítséget nyújtanak Szombathely és a környező települések árvízvédelmének megoldásához, a dozmati árvízvédelmi tározó megépítésével. Ez egy többmilliárdos beruházás, amelynek a kormány a teljes költségét magára vállalja.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a megállapodás értelmében támogatják a Gothard-kastély felújítását, ott egy zarándokszállás kialakítását, Schrammel Imre szobrászművész életművének méltó helyen való kiállítását, továbbá – ha kell ennek keretében, de ettől függetlenül is – a Szombathelyi Képtár felújítását.

A kormányfő tájékoztatása szerint a kormány további támogatást ígért a Szent Márton-tervhez, amelyre eddig már 2,5 milliárd forintot kapott a katolikus egyház és 2,5 milliárd forintot Szombathely önkormányzata, a második ütemben pedig további 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a városfejlesztési program végigviteléhez; ezen felül további anyagi támogatást nyújtanak a Szent Márton év programjainak megrendezéséhez is.

Orbán Viktor közölte: segítséget kívánnak nyújtani ahhoz is, hogy az autóbusz-pályaudvart a városközpontból a vasútállomás mellé költöztessék.

Elmondta: a Haladás sportkomplexum felépítésén túl támogatják az Illés Akadémia és a Király-sporttelep fejlesztését, valamint a városi uszoda és termálfürdő fejlesztésének harmadik ütemét is segítik majd kormányzati forrásokból.

A 86-os főút négysávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése Győr és Szombathely között a jövő év végéig befejeződik, sőt az új megállapodás szerint Szombathelyet Kőszeggel is összekötik, ezzel rácsatlakoznak az osztrák gyorsforgalmi úthálózatra. Ugyancsak folytatják a gyorsforgalmi útfejlesztést Zalaegerszeg irányába is – közölte a miniszterelnök.

Puskás Tivadar a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt öt évben sikerült tartalommal megtölteni azt a választási jelmondatukat, amely így szól: “előttünk a feladat, mögöttünk a kormány”.

Egyebek között ez a kormányzati támogatás tette lehetővé, hogy a Markusovszky-kórház a régió egyik legfejlettebb, legjobban felszerelt kórháza legyen, de ez tette lehetővé azokat a fejlesztéseket is, amelyek Szombathelyet élhető, szerethető várossá teszik – mondta a polgármester.

MTI/Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés