Információ

Néhány tipp és egy térkép a pécsi és a Baranya megyei látnivalókhoz


Nem tartalmaz minden finomságot, de kiindulásnak megteszi.

Eredetileg Baranya megyei vagyok, és még most is sok szál köt ehhez a vidékhez, így rendszeresen visszajárok.

Mikor a múltkoriban Pécsen béreltünk a szobát, a házgazda, aki nem tudta, hogy földi vagyok,  bekészített jó néhány prospektust a pécsi és a Baranya megyei látnivalókról.

Bár ez az MTÜ által készített szórólap sem tökéletes, még ez tűnt a legjobb összefoglalónak. Kiindulópontként szolgálgat a vidékkel való ismerkedéshez, és ami alapján össze lehet rakni akár egy baranyai körutat, akár napi csillagtúrákat.

Előnye, hogy van hozzá egy áttekinthető térkép, és hogy csoportosították a különböző célpontokat.

Először jöjjön a térkép:

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Aztán a számok értelmezése.

Pécsi és a Baranya megyei látnivalókKattintson a képre a nagyításhoz!

Végül a jegymagyarázat.

JelmagyarázatKattintson a képre a nagyításhoz!

Néhány látnivalót részletesebben is kifejtettek. Még így is nagyon le vannak egyszerűsítve a képaláírások, de ha valakinek felkeltette az érdeklődését, az úgyis utánanéz.

1. Abaligeti-barlang

Abaliget

A Mecseken kígyózó túraútvonalak mágnesként vonzzák a túrá­zás kedvelőit. A túra része az Abaligeti-cseppkőbarlang is, mely a közel félezer méteres hosszúságával a térség egyik legizgal­masabb látványossága. Monda is fűződik a patakos gyógybarlanghoz: eszerint az abaligetiek a barlang gyomrában rejtőztek el a törökök elől.


4. Harkányi gyógyfürdő

Harkányi gyógyfürdő

Fedezze fel a Harkányi Gyógyfürdő Európában egyedülálló összetételű gyógyvízét, vegyen részt a rendszeresen megrende­zésre kerülő éjszakai fürdőzéseken, családi programokon, szauna szeánszokon. A gyógyulni vágyók a gyógyvízben fürdőzhetnek, míg az új Vízivilág minden korosztály számára élménydús kikap­csolódást nyújt egész évben.


11-14. Orfű

Orfű

A Nyugat-Mecsekben található orfűi tórendszer elsőként kiala­kított és egyben legkisebb tava, az Orfűi-tó. A népszerű tó nya­ranta fürdőzésre csábít a Kistó Strandra. Horgászatra és csóna­kázásra is lehetőség nyílik a tavon. Ismerkedjen meg az őrlés történetével a közelben található Malommúzeumban egy veze­tett túra alkalmával.


18. Pécsi világörökség

Pécsi világörökség

Ismerje meg a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak kora keresztény temetkezési szokásait! Sopianae (Pécs római kori neve) óke­resztény temetője hungarikum, az UNESCO Világörökség része. A Cella Septichora Látogatóközpontban akár izgalmas éjszakai tárlatvezetésen is részt vehet.


28. Pécsi állatkert

Pécsi állatkert

A Mecsek oldalában, gyönyörű környezetben fekvő állatkert várja látogatóit. Több kontinens különleges, és gyakorta védett példánya, így a vörös vari, a bengáli tigris, a vörös panda vagy éppen a perzsa leopárd is meglátogatható a 4,5 hektárnyi területen. A komplexum a belvárosból felköltöztetett Akvárium-Terrárium miatt is kihagyhatatlan látnivalója egy pécsi kirándulásnak.


29. Pécsi székesegyház

A Dóm térre érve csodálja meg Pécs négytornyú jelképét, Szent Péter és Szent Pál katedrálisát. A patinás épület délkeleti tornyából lenyűgöző ki­látás nyílik a városra. A Püspöki Palota különleges bepillantást enged az évszázadok által, különböző stílusok mentén változó dolgozószobába, szalonokba, és titkos, földalatti folyósóján keresztüljuthat el az egykori püspöki pince épületbe, mely ma már nem csupán a bor, hanem rendez­vények, kávézó, látogatófogadás színhelye.


34. Zsolnay Negyed, Pécs

 Zsolnay negyed

A belvárostól nem messze, pár perc sétára található a 2014-ben hungarikummá nyilvánított negyed. Képtelenség elvéteni, hiszen a díszes cse­repekből kirakott háztetők már messziről vonzzák a tekintetet. A negyed parkja mindenki előtt nyitva áll, és bőven tartogat látnivalót: 88 köztéri Zsolnay-szobor és 15 műemlék épület mellett sétálhat el, a kiállításon pedig megismerheti a Zsolnay-család, a porcelán és a gyár történetét is.


37. Siklósi vár

Siklósi vár

Magyarország egyik legépebben megmaradt erődítménye a Tenkes al­ján, Siklós városának közepén, egy magaslaton emelkedik. Legfontosabb elemei még a középkorban épültek, ám építészetileg minden korszak nyomot hagyott rajta. A Siklósi Vár magja maga a várkastély, melyet vár­falak, tornyok és bástyák öveznek.


41. Villányi borozás

Villányi bor

Kóstolja meg a Villányi borvidék elegáns borait! A Villányi borvidék rangját évszázadok óta elsősorban a vörösborok adják, melyek sikere a szubmediterrán éghajlata nyújtotta kiváló körülményeknek köszönhető. A környék úttörő szerepet játszott a magyar borászat újjászületésében, így vált ha­zánk egyik legfejlettebb, bor- és gasztronómiai élményekben páratlanul gazdag borvidékévé.


42. Villánykövesdi pincesor

Villánykövesd

A Villányi borvidék egyik legromantikusabb pincesora Villánykövesden található. Az idelátogatókat a háromszintes pincefalu leglátványosabb műemlékegyüttese, a védett pincesor vonzza. Villánykövesden bepillanthat a borfeldolgozás  éppen aktuális munkafázisaiba és megkóstolhatja a kiváló borokat.


Pécsi városi séta

Pécsi séta

A helyiek által Múzeumok utcájának nevezett Káptalan utcában található többek között a Zsolnay Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Múzeum Galéria, a Modern Magyar Képtár és a Nemes Endre Múzeum. A környéken járva érdemes meglátogatnia a Janus Pan­nonius utcában a Csontváry Múzeumot, és nézze meg a közelben található kovácsoltvas falakon lógó több ezer szerelemlakatot is.

N. S.


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés