Hírek

Durvának ígérkezik az oszták választási kampány


Kemény választási küzdelemről beszélt Christian Kern osztrák kancellár, a nagyobbik koalíciós erő, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke a csütörtökön tartott pártülésen, amelyen egyhangúlag elfogadták a párt választási programját és a jelöltek listáját is.

Október 15-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ausztriában.

Kern a pártülésen mintegy hatszáz delegált és vendég előtt mondta el csaknem negyven perces beszédét. Mint fogalmazott: az országnak felelősségteljesen és hozzáértéssel végzett változásra van szüksége. “Nem fogok csalódást okozni, harcolni fogok” – hangoztatta. “Elérkezett az idő minden osztrák ember számára, hogy profitáljon abból, hogy a világ egyik leggazdagabb államában élhet” – jelentette ki.

Beszédében többször is utalt Sebastian Kurzra, a konzervatív  Osztrák Néppárt (ÖVP) új vezetőjére, aki jelenleg a legnépszerűbb politikus az országban. Kurz szabad kezet kért a párt tartalmi és személyi döntéseivel kapcsolatban valamint az ÖVP vezetését olyan feltételekkel vállalta el, amelyekkel teljesen átrendezi a párton belüli hatalmi viszonyokat.

“Az SPÖ-nek olyan terve van, amely nem operál körülményes jelszavakkal és szalagcímekkel” – mondta, utalva ismét az ÖVP programjára.

Sok nő és sok új arc

A párt választási listáját Christian Kern vezeti, a második helyen Pamela Rendi-Wagner osztrák egészségügyi és nőpolitikai miniszter, a harmadik helyen Wolfgang Katzian szakszervezeti tisztségviselő áll.

A Kurier című lap kiemeli, hogy a második helyre nem a párt belső köreiből választottak jelöltet.

A listára került még Gabriele Heinisch-Hosek a párt nőügyi felelőse, Thomas Drozda kancelláriaminiszter, Doris Bures az osztrák parlament elnöke, Andreas Schieder a párt parlamenti frakcióvezetője, Muna Duzdar kisebbségekért felelős államtitkár valamint Georg Niedermühlbichler, az SPÖ pártigazgatója.

A burgenlandi listát Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter vezeti, Sonja Hammerschmid oktatásügyi tárcavezető az alsó-ausztriai, Jörg Leichtfried közlekedésügyi miniszter a stájerországi és Alois Stöger szociális ügyi miniszter a felső-ausztriai listavezető.

Az első húsz helyen szereplők több mint a fele új név, a tartományi listákat egy kivétellel eddig nem indult jelöltek vezetik. A listán szereplők csaknem fele nő.

A csütörtöki ülésen egyhangúlag elfogadták a párt választási programját is, amely lényegében a kancellár által januárban bemutatott A-terv elnevezésű programbeszéd kibővített verziója.

Mi van a programban?

A választási program elsősorban a munkaerőpiaccal, a gazdasággal és az adózással kapcsolatos lépésekkel foglalkozik. A program elsősorban a munkavállalók és a vállalkozások tehermentesítésére összpontosít, összesen 5,3 milliárd eurós (mintegy 1600 milliárd forint) tehermentesítést irányoz elő. A programban kitérnek arra is, hogy megvédenék az osztrák munkavállalókat a külföldiek bér- és szociális dömpingjétől, “a gyengébb gazdasági körülményekkel rendelkező kelet-európai államokból érkezők számára akkor biztosítanának munkalehetőséget, ha nem találnak osztrák munkavállalót a feladatra”. Hangsúlyozzák  az osztrák infrastruktúra kiépítését és azt, hogy  nem adnának át az Európai Unión kívüli tulajdonosnak stratégiailag fontos osztrák vállalkozásokat. A biztonság kérdésében közös európai menekültrendszert, igazságos menekültelosztást, unión kívüli elosztó központokat szorgalmaznak.

Az SPÖ hivatalosan szeptember 7-én tartja a kampányindító rendezvényét.

Az Österreich című lap legutóbb bemutatott felmérése szerint az ÖVP a legnépszerűbb 33 százalékos támogatottsággal, az SPÖ-re 24 és a korábban első helyen álló FPÖ-re 23 százalék szavazna. A Zöldek
pártja hat, a liberális Neos párt öt és Peter Pilz listája négy százalékos támogatottságot szerezne, vagyis a küszöböt átlépve éppen bejutna a parlamentbe.

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés