HírekNyugati régió

Ezer elektronikus töltőállomást építenek Bécsben


Méghozzá két év alatt. Azzal számolnak, sok lesz az árammal hajtott autó.

Két év alatt mintegy ezer elektromos töltőállomás kiépítését tervezi Bécs, hogy népszerűbbé tegye az e-autókat. A jövőben közlekedési lámpáról és lámpaoszlopról is lehetne autót tölteni és nyilvánosan hozzáféhetővé tennék a magánterületen álló töltóállomásokat is.

Mivel az osztrák főváros az elkövetkező években az elektromos autók számának ugrásszerű növekedésével számol, gőzerővel dolgozik a mintegy ezer töltőállomást magában foglaló és az egész várost lefedő hálózat kidolgozásán és megvalósításán.

Az elképzelés szerint nyilvánosan hozzáférhetővé tennék a magánterületen és félig-meddig közterületen – benzinkutakon, áruházak parkolójában, P+R parkolókban, vállalatok és lakótelepek parkolóiban – található elektromos töltőállomásokat, valamint újakkal bővítenék a hálózatot, hogy az ellátás biztonságával ösztönözzék az embereket a környezetbarát e-autóra való átállásra.

Az új töltőállomások esetében – költséghatékonyságból – a már meglévő elektromos infrastruktúrára, vagyis a közlekedési lámpákra és a közvilágításra alapoznának. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a jövőben már a piros lámpánál, a kereszteződésben is lehetne tölteni az autót, hanem a működtetésükhöz szükséges kapcsolószekrény-hálózatot használnák ki. Innen látnák el árammal a közeli parkolóban felállított töltőállomást, ahol külön erre a célra tartanának fenn parkolóhelyet. A hálózatot IEC Typ 2-es univerzális töltőállomásokból hoznák létre, amelyek a Tesla kivételével minden autómárkához jók.

„Ez a megfelelő időpont, hogy kiépítsük az elektromos töltőállomás-hálózatot. Ha ugyanis adott az ellátás biztonsága, sokan fontolóra veszik majd, hogy nem felel-e meg jobban a céljaiknak az elektromos autó. A töltő-hálózat kiépítésével ezt a biztonságot teremtjük meg” – ad magyarázatot Maria Vassilakou polgármester-helyettes arra a kérdésre, hogy miért éppen most döntöttek a befektetés mellett.

A hálózatot egy mobiltelefonos alkalmazás egészíti majd ki, amely nemcsak a magán- és közterületen található töltőállomásokat mutatja meg, de a számlát is ki lehet fizetni vele.

Eurocomm

Fotó: Christian Houdek / PID


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés