Hírek

2030-ig gondolták át az idősgondozást Bécsben


2030-ig szóló idősgondozási és -ápolási stratégiát dolgozott ki az osztrák főváros, hogy szociális kínálatát a jövő igényeihez igazítsa. A cél, hogy az idős emberek minél tovább megőrizzék önállóságukat, és személyre szabottabb ápolási kínálatból választhassanak.

Mivel egyre több az idős ember Bécsben, a város vezetése 2030-ig szóló idősgondozási és -ápolási stratégiát dolgozott ki(, amellyel az ellátottak igényeihez igazítják a város szociális kínálatát). Az elkövetkező csaknem tizenöt évre vonatkozó tervezetcsomag a 2004-es, sikeresen megvalósított geriátriai koncepciót fejleszti tovább, hogy a jövőben is mindenki számára hozzáférhető, fenntartható, a kor igényeinek megfelelő gondozási és ápolási kínálatot nyújthassanak a bécsieknek.

A napokban bemutatott stratégiai koncepció alapeleme, hogy az idősek minél tovább megőrizzék az önállóságukat, illetve az új szolgáltatási kínálat segítségével esetleg visszaszerezzék azt.

Éppen ezért megerősítik a rehabilitációs és remobilizációs kínálatot, és nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra. A területen végzett kutatások és elemzések azt mutatják ugyanis, hogy az ápolás és gondozás terén is a megelőzés a leghatékonyabb módszer.

A gondozási formák közti átjárhatóság és a személyre szabhatóság növelése érdekében egyrészt szélesítik a mobil és időszakos kórházi ellátást kínáló ápolási és gondozási formákat, másrészt új ápolási és gondozási formákat vezetnek be, hogy áthidalják a teljesen mobil illetve a 24 órás ellátás közti szakadékot. Ilyen például a mobil palliatív teamek felállítása, amelyekből már tizenkettő működik Bécsben. Ők végstádiumban lévő betegeket ápolnak az otthonukban.

A nagyobb rugalmasság révén jobban figyelembe tudják venni a gondozást végző hozzátartozók igényeit is. Az új koncepció különösen nagy hangsúlyt fordít erre. A Favoritenben található nappali gondozóban például, kísérleti jelleggel, az év eleje óta hosszabb esti és hétvégi nyitvatartással könnyítik meg a dolgozó hozzátartozók helyzetét.

Annak érdekében, hogy származástól és jövedelemtől függetlenül minden bécsi a lehető legjobb ápolásban és gondozásban részesüljön, és a rendszer hosszú távon fenntartható és finanszírozható legyen, illetve időben reagálni tudjon az igények változására, új személyzeti stratégiát is készítenek, amely igényfelmérésen és előrejelzésen alapul.

Eurocomm

Fotó: Mario Lang


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés