HírekKultúrveszély!

Bécsben újra divat lett könyvtárba járni


2016-ban 41 ezer új olvasóval bővült a bécsi könyvtárak, a Büchereien Wien tagjainak a száma. Főleg a fiataloknak jött meg a kedve az olvasáshoz, de bejött az e-könyvtár is.

 2015-höz képest tavaly 8 százalékkal, 41 ezerrel többen iratkoztak be könyvtárba Bécsben. A fiatalok körében még ennél is magasabb, 18 százalékos volt a növekedés. A városszerte 40 kisebb-nagyobb könyvtárat tömörítő Büchereien Wien olvasói csaknem 1,5 millió könyv, CD, film, számítógépes játék, magazin és elektronikus kiadvány közül választhatnak, amit  2016-ban szorgalmasan ki is használtak.

A kölcsönzések száma meghaladta az 5,9 milliót. A könyvek között a német író, Joachim Meyerhoff legújabb regénye, az “Ach diese Lücke, diese entsetzliche Lücke” vezette a listát, amelyet Donna Leon “Endlich Mein” (Falling in Love) című krimije és Jojo Moyes “Mielőtt megismertelek” című regénye követett. A gyerekkönyvek kölcsönzési listájának élén Jeff Kinney “Egy ropi naplója 5 – A rideg való” állt.

De jelentősen nőtt a 2010-ben elindított elektronikus könyvtár forgalma is. 2016-ban összesen 535.400 elektronikus kiadványt – e-könyvet, e-magazint, hangoskönyvet és zenét – kölcsönöztek ki ily módon az olvasók, ami 14 százalékkal több, mint az előző évben. “A digitális médiakínálat folyamatos bővítésével új ügyfeleket nyerünk a könytárnak” – nyugtázza a stratégia sikerét Elke Bazalka, a Büchereien Wien vezetője.

A könyvtári tagság másik nagy előnye, hogy aki rendelkezik érvényes olvasójeggyel, az a könyvtár digitális újságosstandján keresztül 5 ezer napi- és hetilaphoz, magazinhoz fér hozzá 60 különböző nyelven.

Eurocomm

Címlapkép: Eurocomm-PR / Mario Lang


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés