Hírek

Millárdos elektromikroszkóp-labor épül a veszprémi egyetemen


A Dunántúlon ez lesz az első ilyen.

Elektromikroszkópos laboratórium épülhet őszre Veszprémben, az újszerű berendezéssel részletesen vizsgálható majd egyebek mellett a globális felmelegedés jelensége – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Pannon Egyetem tanára.

Pósfai Mihály tudományos előadását követőn elmondta, hogy csaknem 924 millió forintos uniós támogatást nyert a Pannon Egyetem, amelyből egy világszínvonalú infrastruktúra valósulhat meg a tervek szerint egy éven belül.

Hozzátette: a kutatók számára nemzetközi jelentőségű tudományos eredmények elérését és ezek publikálását segíti a létesítendő laboratórium. A pásztázó elektromikroszkóp az egyetem anyagmérnöki intézetében kap helyet, a transzmissziós elektromikroszkóp és a mintaelőkészítők pedig egy speciális, erre a célra készült épületben működnek majd – közölte.

Pósfai Mihály elmondta, hogy a Dunántúlon nincs modern elektromikroszkóp, sőt az egész országban is ritka, ezért eddig sokat kellet utazni, ha valaki ilyen eszközt akart használni.

Olyan szolgáltató laboratóriumot szeretnénk létrehozni, ahol az egyetemről és más városokból érkező kutatók sokféle tudományos kérdésére is válasz születhet – mondta az egyetemi tanár. Hozzáfűzte: a tervek szerint a laboratórium önfenntartóan működik majd.

Pósfai Mihály beszélt arról is, hogy az elmúlt 15 esztendőben óriási fejlődésen ment keresztül az elektromikroszkópia. Ma már nem elsősorban a térbeli felbontás javítása a cél, hanem a vizsgálható anyagok és folyamatok körének tágítása – fűzte hozzá.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés