Győrújfalu polgármesterének sikerült egyszerre három választási alapelvet megsértenie



A Nemzeti Választási Bizottság szerint a polgármester jól sikerült felhívása a bűncselekmény szintjét nem éri el, ezért nem kezdeményeztek feljelentést.

Győrújfalu polgármestere három választási alapelvet is megsértett azzal, hogy egy felhívásában a népszavazási részvételt kormányzati fejlesztési források megszerzésével hozta összefüggésbe – döntött pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A testület egyhangú határozata szerint Nagy Imre Attila megsértette a választások tisztasága, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás és az önkéntes részvétel választási alapelvét.

Az NVB a polgármestert – a kifogást benyújtó magánszemély kezdeményezésére – eltiltotta a további jogszabálysértéstől. A testület szerint azonban a polgármester felhívása a bűncselekmény szintjét nem éri el, ezért nem kezdeményeztek feljelentést.

A polgármester levélében többek között ez olvasható:

„Kormánytagok illetve/és Államtitkár Urak irányába a jelenleg elbírálás alatt álló, továbbá a meghirdetés előtt álló pályázataink általam történő menedzselését nagyban könnyíti majd, ha a választási eredmények ismeretében ki tudom mutatni számukra, hogy a megyei és az országos átlagot is nagyban meghaladó, »adj Isten« kiugróan magas részvételi arány mellett hozott településünk felelős döntést.”

Patyi András NVB-elnök emlékeztetett arra, hogy a Kúria legutóbbi végzése szerint nincs olyan elvi alap, amely alapján a helyi önkormányzatok nem, de a kormány, civil szervezetek, egyházak, parlamenti és nem parlamenti pártok, azaz mindenki más – kivéve a természeténél fogva semleges állami szerveket, mint az igazságszolgáltatás, Magyar Nemzeti Bank, önálló szabályozó szervek, autonóm jogállású államigazgatási szervek, ügyészség  – kampánytevékenységet folytathatnak.

Sőt – idézte Patyi András a Kúria végzését – a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez – amennyiben azt a kormány kezdeményezte – szükséges is lehet annak ismerete, hogy helyi önkormányzatok többsége a kormánnyal egyetért-e, a más véleményekkel versengő kormányzati álláspont a közhatalmat gyakorló állam egységes, vagy éppenséggel nagyon is megosztott álláspontja.

Az NVB elnöke szerint ugyanakkor az, hogy a polgármester úgy hívjon fel részvételre és “nem” szavazatra, hogy a helyi önkormányzat által elérhető fejlesztési források elérését a választási részvételtől és az eredménytől tegye függővé, és a források ellehetetlenülésével presszionálja a választópolgárokat, az nem egyezik a választási alapelvekkel.

Az NVB határozata nem jogerős, ellene öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

MTU/Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés