HírekKultúrveszély!Vélemény

Felújítják a Savaria Múzeumot, de eddig sem ezen múlt


A múzeum előtti park most felvonulási terület, de még így sem néz ki sokkal rosszabbul, mint korábban.

Közhely, de igaz: a középületeink, közterületeink állapota nagyon sokszor nem pénzkérdés.

Amikor gombamód szaporodnak a stadionok, számolatlan milliárdok mennek politikai kommunikációra, akkor nem a pénzen, hanem valami egészen máson múlik, hogy van-e vécépapír az iskolákban, botladozunk-e a rozoga járdáinkon vagy hogy le van-e vágva a gaz a parkban.

Folynak a munkák
Folynak a munkák

Itt van például Szombathelyen a Savaria Múzeum parkja.

Nem emlékszem arra, hogy az utóbbi évtizedben bármikor is rendben lett volna. Szemét, általános gondozatlanság és irgalmatlan állapotban levő nyilvános vécék jellemezték.

Ez utóbbiakat a közelmúltban úgy oldották meg, hogy vaslemezeket tettek a lejáratukra.

A nyilvános vécéeket lefedték vaslemezzel. Vajon mi lesz a sorsuk?
A nyilvános vécéket lefedték vaslemezzel. Vajon mi lesz a sorsuk?

Most pediglen – ahogy a mellékelt ábra is mutatja – javában folyik a múzeum felújítása.

Az MTI híre arról számol be, hogy 365 millió forintos kormányzati támogatásból teszik rendbe, kicserélik a nyílászárókat és a múzeumkert is megújul.

A múzeum hátsó része
A múzeum hátsó része

Az igazgató azt mondja, „megóvják az idős fákat, de átláthatóvá, kertészetileg jobban kezelhetővé teszik a területet, új padokat, szemétgyűjtőket és kerékpártárolót helyeznek ki, ráadásul eredeti szépségében állítják majd helyre a múzeum kerítését is, amelynek mára csupán egyetlen eleme maradt meg épségben, de ez elegendő ahhoz, hogy a szakemberek rekonstruálni tudják azt”.

Hát tényleg kíváncsi leszek.

A park is átalakul
A park is átalakul

Egyrészt a végeredményre, merthogy a Szent Márton-pályázatból odarittyentett objektumok – fogalmazzunk úgy – vitathatók.

Másrészt, hogy mi lesz utána.

A Szent Márton-pályázat vitatható elemei
A Szent Márton-pályázat vitatható elemei

Az építés ugyanis errefelé valamiért (na vajon miért?) mindig könnyebben megy, mint a gondozás, állagmegóvás.

Eddig sem tiltotta meg törvény, hogy rendben legyen a múzeumkert.

Felújítják a Savaria Múzeumot
Korábban sem volt sokkal rendezettebb a park.

A múzeumban egyébként novemberben már egy nagyszabású, a keresztény szimbólumokkal foglalkozó kiállítás megnyitását tervezik a Szent Márton ünnepségsorozat részeként.

Erről meg az jut eszembe, hogy nyilván nem lehet egyszerű egy helyi múzeum dolga, amikor egyensúlyozni kell a szűkös büdzsé, a politikai elvárások és a látogatói igények között.


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés