HírekNyugati régió

Egy amerikai szakportál isteníti a somlói borokat


A Winefolly.com négy magyar borvidéket jár körül, és megállapítja, amit mi már rég tudunk: eljött az idő, hogy a világ felfedezze a borainkat. És köztük van a Juhfark.

Azt mi már régóta tudjuk, hogy kiváló boraink vannak, és hogy szinte minden tájegységünknek megvannak a maguk ötcsillagos borai.

Csak éppen a világ nem nagyon tud erről.

Hogy ebben a kérdésben némi előremozdulás legyen, ahhoz mindenképpen hozzájárul az amerikai Winefolly.com közelmúltban megjelent írása, amely a magyar borvidékek közül négyet emel ki.

Némi meglepetésre köztük van a hozzánk közeli Somló hegy is. (A másik három: Villány, Eger és Tokaj.)

A seattle-i székhelyű szakportál a somlói borrégióról azt írja, hogy ez a legkisebb, de enne a „borai talán a legelbűvölőbbek”.

A vulkáni eredetű talajnak köszönhetően az itteni fehérborok a világ legtüzesebbei közé számítanak.

A hagyomány szerint a somlói borok jó hatással vannak a vérszegénységre és a paralízisre, korábban a királyok és az arisztokraták ide küldték a termékeny asszonyaikat, mondván az itteni férfias boroknak köszönhetően jó eséllyel fiút szülnek majd – idézi a szerző a múltat.

Az írás külön kiemeli a Somló hegy különlegességét, a Juhfarkot, amely vad, füstös és zamatos, a citrom és búza ízével, erős ásványtartalommal.

Egy palack somlói juhfark a borrajongók vágyai közé tartozik – írja a Winefolly.com, megemlítve, hogy az egymástól nagyon különböző magyar borvidékek nagyon különböző borai egyelőre nagyon alulértékeltek, de most azt követelik, hogy ők legyenek a borvilág következő nagy sztárjai.

„Amikor egy üveg magyar bort kinyitunk, olyan, mintha egy nagy történelmi titkot fednénk fel. De szerencsére a titok már nem titok többé, és a történelem csak most kezdődik” – foglalja össze a szerző az írást.

A cikkhez máris számos hozzászólás érkezett a világ minden tájáról.

Címlapkép: Blog21


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés