Magasabb fizetésért tüntettek a szombathelyi LUK dolgozói


Tíz százalékot meghaladó béremelést és a munkakörülmények javítását követelte a több mint 2800 embert foglalkoztató szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft-nél működő két szakszervezet; a gyár közelében péntek délelőtt autós demonstrációt szerveztek, 36 autóval, 60 emberrel félpályán lezárták az üzemhez vezető Ipari utat.

A demonstrálók rendőri biztosítás mellett vonultak fel a demonstráció helyszínére, ahonnan két alkalommal is behajtottak a gyár parkolójába, és az üzem főbejárata előtt szakszervezeti molinókkal, zászlókkal fellobogózott autóikkal hívták fel magukra a figyelmet, ezt követően a helyszínen sajtótájékoztatót tartottak.

Molnár Ákos, a VASAS Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője elmondta: azért szervezték a SZAKAD FSZ-szel a pénteki autós tüntetést, mert a két szakszervezet közösen munkaügyi vitát kezdeményezett a LuK vezetésével mint munkáltatóval, melynek középpontjában a bérek és a munkakörülmények javítása állnak.

Elmondta: a követelések 60 százalékban a nagyobb bérre, 40 százalékban pedig a munkakörülmények javítására, különösen a munkaidő beosztásának megváltoztatására irányulnak.

Seres Gábor a VASAS Szakszervezeti Szövetség LuK-ban működő szakszervezetének főbizalmija elmondta: 12 százalékos béremelést szeretnének elérni a fizikai dolgozóknál és legalább 5 százalékos általános béremelést a szellemi munkakörben dolgozóknál, különösen a mérnököknél, akik közül az utóbbi időben sokan megváltak a cégtől, mert a szomszédos gyárakban másfélszeres, Ausztriában pedig többszörös bért kereshetnek munkájukkal.

Hozzáfűzte: az LuK-ban egy gépi forgácsoló havi nettó 100-150 ezer forintot tud megkeresni, ahhoz, hogy valaki 200 ezer forintot vigyen haza, szinte minden hétvégén dolgoznia és túlóráznia is kell.

Jáki Tamás, a SZAKAD FSZ alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az alacsony béreken túl a munkaidő beosztással van a legtöbb gondjuk. Sérelmezik azt is, hogy az LuK-ban felmondtak egy szakszervezeti vezető társuknak és megalázónak tartják, hogy néhány száz eurónak megfelelő végkielégítéssel küldték el, szerintük jogellenes módon. Közölte 150-en helyeztek ügyvédi letétbe csoportos felmondást, követelik a szakszervezeti vezetőtársuk munkaviszonyának helyreállítását.

Az LuK-nál működő két szakszervezet képviselői egybehangzóan úgy nyilatkoztak a sajtótájékoztatón, hogy amennyiben a munkaügyi vitában folyó egyeztetésen nem érnek el eredményeket, úgy a komolyabb lépésektől, akár egy sztrájk megszervezésétől sem riadnak vissza, maguk mögött érzik a dolgozók többségének támogatását.

A Schaeffler Csoporthoz tartozó LuK Savaria Kuplunggyártó Kft.  Vas megye egyik legeredményesebben működő autóipari beszállító cége, melynek árbevétele 2013-ban meghaladta a 161,6 milliárd forintot, 2014-ben pedig a 199,3 milliárd forintot, adózás előtti nyereségük 2013-ban több mint 15 milliárd forint, 2014-ben pedig 13,8 milliárd forint volt, a NAV és a Pannon Lapok Társasága által összeállított TOP 100 kiadvány szerint.

Az LuK tengelykapcsolókat, kuplungtárcsákat és kéttömegű lendkerekeket gyárt, a cég vezetői szívesen hangoztatják, hogy  minden negyedik gépkocsiban a cég által gyártott kuplung van, és minden tizedik autóban Szombathelyen gyártott kuplung működik.

Az LuK folyamatosan fejleszti termékeit és bővíti dolgozóinak létszámát, számos pozícióra keresnek most is munkatársakat, elsősorban mérnököket, szerelőket, gépi forgácsolókat, gépbeállítókat és elektromos karbantartókat várnak. A cég részt vesz szakmunkásképzésben és bekapcsolódott a Nyugat-Magyarországi Egyetemen folyó duális mérnökképzésbe is.

Csakhogy Szombathelyen ma már olyan munkaerőhiány van, hogy a cégek egymástól viszik el a képzett szakembereket, feltéve, hogy akad, aki Ausztria közelsége miatt ezekben a szakmákban Magyarországon hajlandó dolgoni.

Az LuK még csütörtök délelőtt egy közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben megerősítik, hogy “konzultációs megbeszélést” folytatnak a vállalatnál működő két szakszervezettel.

Azt írták: ennek tartalmát a szakszervezetek és a munkáltató között létrejött titoktartási megállapodás értelmében nem áll módjukban közölni.

LUK / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés