HírekKimozdulóNyugati régió

Dinoszaurusz-park nyílik Veszprémben (fotókkal)


Életnagyságú dinoszaurusz szobrok lesznek láthatók nyár elejétől a veszprémi állatkertben nyíló őslényparkban, ahol a látogatók egy földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek – mondta el Török László, az állatkert igazgatója a városban tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint 30 dinoszaurusz életnagyságú mása lesz látható a kéthektáros őslényparkban, ahol a munkálatok már zajlanak. A rendhagyó kiállítás 250 millió évre tekint vissza, felvonultatva számos hús- és növényevő fajt, köztük a 23 méter hosszú Diplodocust vagy a több mint 4 méter magas Tyrannosaurus Rexet, melyekről a tudnivalókat a mellettük kihelyezett tájékoztató tábla tartalmazza majd.

Török László arról is beszélt, hogy a Magyarországon egyedülálló őslénypark műanyag állatszobrai Németországból érkeznek. A makettek télen-nyáron kint lesznek a szabadban.

Veszprém, 2016. április 11. Spinosaurus szobor a veszprémi állatkertben nyíló õslényparkban 2016. április 11-én. Harminc dinoszaurusz életnagyságú mása lesz látható a nyár elején nyíló kéthektáros õslényparkban, ahol a látogatók egy 250 millió évre visszatekintõ földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek. MTI Fotó: Nagy Lajos
. Spinosaurus szobor a veszprémi állatkertben nyíló õslényparkban 2016. április 11-én. Harminc dinoszaurusz életnagyságú mása lesz látható a nyár elején nyíló kéthektáros õslényparkban, ahol a látogatók egy 250 millió évre visszatekintõ földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek.
MTI Fotó: Nagy Lajos

A saját forrásból megvalósuló beruházás 150 millió forint, ebből az őslények 100 millió forintot tesznek ki – jelezte az igazgató, hozzáfűzve, hogy a park az állatkerti belépővel lesz látogatható.

Török László kitért arra is, hogy a dinoszauruszok közül lesz egy olyan, amelyre fel is lehet majd mászni, sőt egy olyan T. Rex is helyet kap az őslényparkban, amelynek a fejébe is be lehet majd “telepedni”.

Veszprém, 2016. május 9. Az építés alatt álló veszprémi õslénypark 2016. május 9-én. Harminc dinoszaurusz életnagyságú mása lesz látható a veszprémi állatkerthez tartozó, nyár elején nyíló kéthektáros õslényparkban, ahol a látogatók egy 250 millió évre visszatekintõ földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Az építés alatt álló veszprémi õslénypark 2016. május 9-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az őslényparkba látogató gyerekeknek játékos foglalkoztatókat alakítanak ki, ahol próbára tehetik ügyességüket. Részt vehetnek egy életnagyságú dinoszaurusz-csontváz játékos feltárásában, a legkisebbek kisméretű dinoszauruszokat festhetnek ki – fűzte hozzá.

A földtörténeti korokat bemutató tárlatról szólva az igazgató elmondta, hogy annak részleteiről a napokban egyeztetnek majd a szakemberek, az azonban biztos, hogy helyet kap majd benne a mezozoikumi tengeri hüllő, a kavicsfogú álteknős, melynek felszínre kerülése Veszprémhez és Laczkó Dezső paleontológushoz köthető.

Veszprém, 2016. május 9. Az építés alatt álló veszprémi õslénypark 2016. május 9-én. Harminc dinoszaurusz életnagyságú mása lesz látható a veszprémi állatkerthez tartozó, nyár elején nyíló kéthektáros õslényparkban, ahol a látogatók egy 250 millió évre visszatekintõ földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ovádi Péter önkormányzati képviselő elmondta, hogy a városban a közelmúltban meghirdetett fiatalok éve kezdeményezés keretében az állatkert is kedvezményesen látogatható bizonyos napokon, már most érzékelhető az ötlet kedvező fogadtatása.

MTI

Fotó: Nagy Lajos és Bodnár Boglárka

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés