Szombathelyen elfogadták a 2016-os költségvetést


A polgármester most sem fukarkodott a pátosszal.

Elfogadta Szombathely 2016-os költségvetését csütörtökön 16,4 milliárd forintos főösszeggel a vasi megyeszékhely közgyűlése.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt azt hangsúlyozta: az építkezés költségvetése lesz, a Modern városok program keretében az idén és a következő években olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyekhez foghatóra nem nagyon volt példa eddig a Szombathely életében.

Hozzáfűzte: az, hogy a korábbinál sokkal kedvezőbb a költségvetés helyzete, a kormány által nyújtott adósságkonszolidációnak, a fegyelmezett és szigorú gazdálkodásnak, valamint a szombathelyi cégek által befizetett helyi iparűzési adó 2010-hez képest 70 százalékos növekedésének egyaránt köszönhető.

Ismertetése szerint Szombathelyen a költségvetés működési bevételeinek 20 százaléka származik állami támogatásból, 60 százalékát adják a helyi adók és mintegy 30 százalékát teszik ki az intézményi és egyéb bevételek.

Szombathelyen ezek szerint idén 5,3 milliárd forint jut városüzemeltetésre, 3,8 milliárd forint oktatásra, 2,9 milliárd forint kultúrára, 1 milliárd forint a szociális ágazatra, 0,5 milliárd forint egészségügyre, 0,6 milliárd forint gyermekvédelemre és 0,5 milliárd forint a sport támogatására.

Nemény András baloldali képviselő azt hangsúlyozta: az adósságkonszolidációval együtt a város korábbi 30 milliárd forint körüli költségvetése megfeleződött és ezzel szavai szerint az önkormányzat mozgástere is jelentősen szűkebbé vált.

Kifogásolta, hogy a 2016-os szombathelyi büdzsében mindössze 260 millió forintot irányoztak elő a városi utak, járdák és hidak felújítására. Módosító javaslatként több költségvetési tételt megjelölt, ahonnan át lehetne csoportosítani pénzt.

A költségvetést végül 11 szavazattal fogadták el 2 ellenében, 8 tartózkodás mellett. A várost irányító Fidesz-KDNP-frakció tagjai és a Pro Savaria képviselője támogatta, az ellenzék tartózkodott vagy elutasította a határozatot.

MTI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés