Hírek

Már Zalaegerszegen is gond a munkaerőhiány


A Modern városok program keretében a kormány mintegy 1,6 milliárd forintot biztosított Zalaegerszeg számára iparfejlesztésre, ezen belül új csarnokok építésére – közölte Vigh László fideszes országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester kedden sajtótájékoztatón.

Vigh László kiemelte: a beruházás keretében épülő három új üzemcsarnok négyszáz új munkahelyet jelent a város számára. Idén a gazdaságfejlesztés eredményeként várhatóan ezres nagyságrendben bővülhet a foglalkoztatás, így az önkormányzatnak és a helyi vállalkozásoknak már nem a munkanélküliséget, hanem a munkaerőhiányt kell megoldaniuk – közölte az országgyűlési képviselő.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy a beruházás keretében három új csarnok épül a tudományos és technológia park címet elnyert ipari parkban.

Az önkormányzati tulajdonban lévő területen megvalósuló csarnoképítési programot országosan egyedülállónak nevezte. Felidézte: a kezdeti koncepció az volt, hogy az inkubátorházban működő vállalkozások határozott idejű bérleti jogviszony után saját telephelyet alakítsanak ki az ipari parkban. A tapasztalatok viszont azt mutatták, hogy a vállalkozások nem tudnak ilyen ütemben fejlődni, ezért “még egy állomás beiktatására”, vagyis bérelhető üzemcsarnokokra van szükség. A tőkeszegény kis- és középvállalkozások számára működésük és a versenyképességük szempontjából is létkérdés, hogy az elérhető áron bérelhessenek telephelyet – hangsúlyozta a polgármester.

Az új csarnokok építése 1,34 milliárd, az iparterületek megvásárlása pedig 156 millió forintba kerül. További 100 millió forintot az északi ipari parkba vezető vasúti iparvágány, valamint a Zalaszentivánnal közös logisztikai központ megtervezésére, építési terveinek elkészítésére fordítják.

Balaicz Zoltán kitért arra, hogy az iparfejlesztési támogatással és a belvárost megújító Mindszenty-projekttel együtt 7,3 milliárd forintos beruházás kezdődhet el a zalai megyeszékhelyen. Ekkora összegű fejlesztésekre a korábbi évtizedekben még nem volt példa – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly áprilisban írt alá megállapodást a Modern városok program keretében Zalaegerszeg polgármesterével. A kormányfő az aláírást követően azt mondta, ha nincs sikeres együttműködés a kormány és a város önkormányzata között, akkor a zalai megyeszékhely “önerőből nem lesz dinamikusan fejlődő, modern 21. századi város”.

A szerződés további három pontja tartalmaz még városfejlesztési elképzeléseket: a belvárosban új uszoda, Alsóerdőn pedig sport- és rekreációs központ épül, valamint intermodális közösségi közlekedési csomópontot hoznak létre Zalaegerszegen.

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés