Osztrák belpolitika: Andreas Khol az ÖVP államfőjelöltje


Andreas Khol, az osztrák parlament egykori elnöke az Osztrák Néppárt (ÖVP) államfőjelöltje a párt vezetésének vasárnapi döntése értelmében.

Reinhold Mitterlehner, az ÖVP elnöke Kholt polgári értékeket valló és a szociális egyenlőség mellett elkötelezett politikusként méltatta.

“Az osztrákok érdekeit osztrák hazafiként akarom képviselni” – jelentette ki a németországi születésű, de Tirolban nevelkedett Andreas Khol vasárnap tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

A 74 éves, alkotmányjogász végzettségű politikus 1994 és 1999 között, valamint 2000-től 2002-ig a Néppárt frakcióvezetője volt. 2002-től négy éven át a parlament elnöki tisztségét töltötte be.

A Néppárt a korábbi tervek szerint Erwin Pröllt, Alsó-Ausztria tartományfőnökét jelölte volna a tisztségre, azonban a politikus a hét közepén közölte, hogy nem vállalja a jelöltséget.

A várhatóan áprilisban tartandó államfőválasztás további jelöltjei a függetlenként induló Irmgard Griss, az osztrák legfelsőbb bíróság korábbi elnöke és a Zöldek pártjának támogatásával induló Alexander Van der Bellen, volt pártelnök. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) pénteken mutatja be jelöltjét, az FPÖ egyelőre kivár a jelöléssel.

Az ausztriai államfőválasztás időpontját várhatóan február elején hirdetik ki, sajtóértesülések szerint április 24-én tartják majd.

Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le. Mivel a szociáldemokrata politikus már másodjára tölti be ezt a tisztséget, idén már nem indulhat a posztért.

MTI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés