HírekNyugati régió

Megújult a nagykanizsai belváros kétharmada


Lezárult a nagykanizsai belváros rekonstrukciójának második üteme.

Megújult a nagykanizsai belváros kétharmada a két évvel ezelőtt lezárt fejlesztésekkel és a most befejezett második ütemmel – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hétfőn a városban.

Cseresnyés Péter a 725 millió forintos európai uniós támogatással megvalósult belvárosi rekonstrukció második ütemének átadásával kapcsolatban egyebek mellett arról beszélt, hogy a több évvel ezelőtt megfogalmazott terveknek megfelelően egyre szépül a dél-zalai város.

A Fő utca nagyobb részének most befejezett átalakításával együtt az ott dolgozó vállalkozók számára az önkormányzat fejlesztési támogatást is biztosított, így egyre inkább visszatérhet az élet a belváros utcáira, tereire – jelentette ki Nagykanizsa és a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a Fő utca autós forgalma az eddigi két-két sáv helyett egy-egy sávra szűkült, de ezzel kerékpárút, szélesebb gyalogosterület és vendéglátóipari teraszok kialakítására nyílt lehetőség. Az utca teljes hosszában kicserélték a víz- és szennyvízvezetékeket is, továbbá új közvilágítási rendszert építettek ki.

Néhány hete már átadták a beruházás részeként az Eötvös téren elkészült új játszóteret és a járási hivatal előtt felújított térszakaszt – tette hozzá.

A beruházásról készült írásos összegzés szerint 725 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával készült el a fejlesztés. A Fő utcát teljes szélességében és egyelőre 522 méter hosszan újították fel, illetve lezárták az onnan induló Ady utca egy részét, amelyből később sétálóutca alakítható ki.

Nagykanizsa, 2015. december 21. A felújított Fõ utca Nagykanizsán az átadás napján, 2015. december 21-én. MTI Fotó: Varga György
A felújított Fõ utca Nagykanizsán az átadás napján, 2015. december 21-én. MTI Fotó: Varga György

Horváth István projektmenedzser az MTI kérdésére elmondta: a Fő utca még be nem fejezett – mintegy 150 méteres, csak egy sávon használható – szakaszának felújítása várhatóan fél évben belül lezárul, addig érvényben maradnak a beruházás miatt bevezetett terelések és korlátozások. Egy esetleges harmadik fejlesztési ütem, illetve a vállalkozók igénye alapján dönthetnek arról, hogy az Ady utca lezárt szakaszát sétálóutcává alakítják-e, de arról is további döntés szükséges, hogy a most elkészült belvárosi kerékpárutat miként kötik össze a kiskanizsai városrész felé vezető szakasszal.

A nagykanizsai belváros rekonstrukciójának második ütemével együtt avatták fel a Ligetváros szociális célú rehabilitációját szolgáló, összesen 412,5 millió forint európai uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházást. Ennek keretében felújítottak 24 szociális bérlakást, energetikai korszerűsítést végeztek a városi uszodában, 127 méter hosszan új, közvilágítással ellátott járdaszakaszt építettek, 580 méter hosszan pedig új kerékpárutat alakítottak ki, továbbá 10 térfigyelő kamerát helyeztek el a ligetvárosi településrészen.

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés