Információ

Hogyan lehet feljutni a pécsi Niké-szoborhoz és mit lehet látni onnan?


Budapesten kívül Pécs az egyetlen nagyobb város, amelyre rá lehet látni egy hegyről.

Menjünk fel a Niké-szoborhoz, így emlékszem, onnan elég jó a kilátás – mondom ismerőseimnek a legutóbb pécsi látogatásunk alkalmából.

Az egykori Felszabadulási-emlékmű a város felett, a Mecsek oldalában van, ott, ahol még tart a város, de már messze a főcsapástól.

Autóval viszonylag könnyű a megközelítés, egy parkoló is van mellette, de mi van, ha valaki busszal vagy gyalog akarja megközelíteni.

Leírom, talán valaki hasznát veszi.

kilátó

Mi felfelé a busz választottuk. Ha valaki így tesz, akkor a legkényelmesebb, ha fogunk egy 34, 34Y, 35, 35Y járatot. Ezekre a belvárosban több helyen is felszállhatunk, és a hegynek felfelé egy mini városnézésen is részt vehetünk.

A Niké-szobornak nincs megállója, így néhány száz méterrel a szobor után, a „Kőbánya” megállóban célszerű leszállni.

kilátó

Annyiban van kis trükk apró trükk a dologban, hogy a hegyi út mellett nincs járda, az úton pedig életveszélyes gyalogolni, így válasszuk a buszmegállóból az erőbe induló kis ösvényt. Nincs kiírva semmi, de nem lehet elrontani, kb. 100 méter után az emlékműhöz érünk.

Lefelé gyalog mentünk. A Pálosok megálló közel van, néhány utcás ereszkedés és tekergés után vele is ütközünk, de majdnem fél órát kellett volna várni a járatra, így simán legyalogoltunk a Hunyadi János utcán az alig több mint egy kilométerre lévő Széchenyi térig, és egyetlen busz sem előzött meg minket.

Ami azt is jelenti, simán fel is lehet gyalogolni az emlékműig kb. fél óra alatt.

Megéri felmenni? Mit lehet látni?

A lélegzetünk nem fog elállni a látványtól, a magasság nem mámorító, és Pécs sem hasonlít Rómához vagy Manhattanhez, de azért jó percig leköt a látvány, hogy hol van a dzsámi, a székesegyház, meg az egész egyben.

kilátó

Ott fent jut eszembe, hogy Budapesten kívül Pécs az egyetlen nagyobb város, amelyre rá lehet látni egy hegyről.

 

Pécs, kilátó

Zárójelben jegyzem meg, hogy egy darabig azt hittem, és valószínű nem év nagyok az egyetlen, hogy a szobor mellett a magyar és az uniós zászló mellett az ukránt lobogtatja a szél.  De aztán otthon rákerestem, és a városi zászló is kék-sárga.

kilátó


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés