Nyugat-dunántúli sikerek a 2016-os KASZT-on


A Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette zsűri döntése alapján a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját a győri Rév Színházi és Nevelési Társulat Kiss Csaba De mi lett a nővel? című darabja nyerte.   

A második helyezett a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ) Shakespeare Hamlet című előadása lett, a harmadik helyen a körmendi Kastélyszínház Társulat Csehov Komédiák című produkciója végzett.

A június 16. és 19. között megrendezett fesztivál szervezői közölték azt is, hogy a legjobb rendező díját Tóth András Ernő, a Janus Egyetemi Színház tagja kapta.

A legjobb férfi szereplőnek Szép Dánielt, a körmendi társulat tagját választották, a legjobb női főszereplő címet Vlasits Barbara nyerte el. A legjobb mellékszereplő címét Kecskés Zoltánnak, az érmihályfalvai Móka Színjátszó Csoport tagjának ítélték oda.

A komlói Súgólyuk Színház, az érmihályfalvi Móka Színjátszó Csoport, a pápai Teleszterion Színházi Műhely, valamint a lendvai  Egy&Más  Vándorszínház meghívást kapott az ősszel megrendezendő soproni Teátrumi Színözönre, az előadások egyúttal bemutatkozhatnak a Nemzeti Színházban is – részletezte az írásos összegzés.

A szervezők arra is kitértek, hogy a találkozó keretében minősítéseket szerezhettek a Magyar Szín-Játékos Szövetség tagjai: idén ezüst minősítést kapott a Súgólyuk Egyesület Család ellen nincs orvosság című előadása.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője a találkozót záró beszédében kiemelte: a tavalyi kísérleti jelleggel elindított fesztivál idén kikövetelte a folytatást, jól döntöttek ennek támogatásában, segítésében.

A KASZT fővédnöke szerint a rendezvény azt is bebizonyította, hogy a hivatásos és az úgynevezett műkedvelő mozgalom között egy út lehet az irányadó és ez a minőség. A KASZT ebben is példát mutatott – fűzte hozzá.

Összesen 2300-an látták az idei előadásokat, ami felülmúlta a szervezők várakozásait.

“A mostani seregszemlén résztvevő sokszínű előadások fele professzionális színvonalat képviselt, a bemutatók kiállták a minőség próbáját” – idézte a közlemény Pataki András, a fesztivál igazgatójának a díjátadón elmondott szavait.

A szombaton zárult 16. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) komlói kísérőrendezvényére az előválogatók száz produkcióból választottak ki versenyprogramba meghívott 13 előadást, közülük 12 csoport vett részt a találkozón.

Két határon túli előadás is bekerült az idei versenyprogramba: a szlovéniai Lendváról és a romániai Érmihályfalvából is érkezett amatőr társulat.

MTI / Blog21

Címlapkép: A győri Rév Színházi és Nevelési Társulat Kiss Csaba De mi lett a nővel? című darabja 

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés