Hírek

Kutya nehéz lesz bekerülni a szeptemberi gázkonvektorcsere-programba


Magyarországon hárommillió lakossági gázkonvektor van, ebből most 12 500 cseréjét támogatják. Más kihívásokkal is számolni kell.

Két nappal ezelőtt jelentették be, hogy az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjában magánszemélyek szeptember 21-étől tudják beadni a pályázatot gázkonvektorok cseréjére.

A támogatás 80 százalékos, ehhez jön a kötelező 20 százalék magánerő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a program által 150 ezer forintban megállapított konvektorárhoz 120 ezer forint vissza nem terítendő pénzt ad az állam, háztartásonként maximum 500 ezer forintot.

Ez mindenképpen örvendetes, különösen annak tükrében, hogy mennyi más felesleges helyre folyik a közpénz.

Ugyanakkor az érdeklődőknek nem árt tisztában lenniük azzal, hogy várhatóan nem lesz egyszerű bekerülni a programba.

A korábbi háztartásigép-csere vagy a fűtéskorszerűsítő program esetében néhány óra (!) alatt kimerült a keret, és most sem várható nagyon más.

Magyarországon ugyanis jelenleg 3 millió lakossági gázkonvektor üzemel. Ehhez a számhoz van hozzárendelve a jelelegi 1,5 milliárd forintos keret, ami – minisztériumi számítások szerint – 12 500 konvektor cseréjére lesz elegendő.

Mindez azt jelenti, ezer konvektorból körülbelül négy cseréjére elég a pénz.

Mivel várhatóan ennél sokkal többen lesznek, nem árt szeptember 21-én reggel 8-kor azonnal nekizuhanni a pályázatnak. Ez egy csütörtöki nap, így igazából annak lesz esélye, aki ebben az időpontban nem dolgozik, vagy éppen szabadságot vesz ki.

De a gyorsaságon kívül másra is fel kell készülni: a pályázat nem arról szól, hogy elmegyünk a boltba és a régi konvektorok helyett újat veszünk, és majd az állam állja a cehhet.

Merthogy – és ez valahol érthető – az új készüléknek számos kritériumot teljesíteni kell (minimum 88% hatásfok, „A” energetikai osztály, programozható termosztát stb.)

Arra is számítsunk, hogy a pályázathoz csatolni kell a tulajdoni lapot, a vállalkozói/kivitelezői szerződést, a szakértői költségeket stb.

Habár az előírások lehetőséget adnak arra, hogy ezeket öt napon belül pótoljuk, ha nem készítjük elő, szinte lehetetlen feladat elé állítjuk magunkat.

A szakértők bevonása egyébként már csak azért is érdekes lehet, mert első nekifutásra nem biztos, hogy mi magunk kiigazodunk az előírásokon és a műszaki paramétereken, és számos olyan kritérium van, ami miatt esetleg eleve nem férünk be a pályázatba.

Célszerű azzal kezdeni, hogy valaki elolvassa a pályázat rövid összefoglalását, aztán figyelmesen átbogarászni a hivatalos, harmincoldalas pályázati útmutatót, és ha még mindig úgy gondoljuk, hogy beleférünk és élnénk az alapjáraton kétségkívül kedvező lehetőséggel, vegyük fel a kapcsolatot a szakemberekkel.

A pályázat honlapja


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés