HírekNyugati régió

A zalaegerszegi iskolák is használják majd a tesztpályát


A Zrínyi gimnázium, a Kölcsey gimnázium, a Munkácsy Mihály szakgimnázium és szakközépiskola, és a Ganz Ábrahám szakgimnázium az érintett. Amúgy elkezdték az építést.

Zalaegerszegen a járműipari tesztpálya építése jó lehetőséget kínál ahhoz is, hogy a középiskolásokkal megismertessék a műszaki, mérnöki szakterületet – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára pénteken Zalaegerszegen, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. és zalaegerszegi középiskolák között létrejött képzési együttműködési megállapodás aláírásán.

Palkovics László fontos feladatnak nevezte, hogy a diákokkal minél korábban megismertetessék a szakmákat, ezen belül a műszaki, természettudományi, informatikai és mérnöki területet.

Hozzátette: erre a célra olyan pályázati konstrukciót hoztak létre, amely elősegíti a vállalati szereplők és az oktatási intézmények együttműködését. Zalaegerszeg lehet az első olyan város, ahol ilyen szintű pályázati együttműködés jöhet létre – hangsúlyozta az államtitkár.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) Zalaegerszeg polgármestere kiemelt feladatnak nevezte, hogy a zalaegerszegi iskolák be tudjanak kapcsolódni a járműipari tesztpályához.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzat – bár nem fenntartója és működtetője az oktatási intézményeknek – minden tőle telhető erkölcsi és anyagi segítséget megad az iskolák működéséhez és folyamatos fejlesztéséhez.

Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta: a tesztpálya lehetőségeivel hozzá tudnak ahhoz járulni, hogy minél több fiatal válassza a műszaki és a természettudományi szakmát. Kitért arra is, hogy az együttműködési megállapodás célja, a zalaegerszegi tesztpályát megvalósító cég (Autóipari Próbapálya Zala Kft.), valamint a helyi középiskolák és gimnáziumok közötti együttműködés erősítése.

A pénteken aláírt megállapodás célja, hogy az oktatás keretein belül lehetőséget nyújtanak a tesztpályával kapcsolatos kutatómunka és kísérleti jellegű feladatok elvégzéséhez.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy az érintett tagintézményekben (Zrínyi gimnázium, Kölcsey gimnázium, Munkácsy Mihály szakgimnázium és szakközépiskola, és a Ganz Ábrahám szakgimnázium) a tanórai fogalakozások keretében évente több óraszámban végeznek a tesztpályával kapcsolatos kísérleteket. Hozzátette, hogy a tesztpályához kapcsolódó projekttel fakultációs órákon, szakkörökön is foglakoznak a diákok.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) arról számolt be, hogy a hét elején a földmunkákkal megkezdődött a 40 milliárd forint ráfordítással megvalósuló tesztpálya építése Zalaegerszegen.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés