Hírek

Bezárja nyugat-dunántúli üzemeit a Prevent


A cég körmendi, lenti és nagykanizsai üzemeiből összesen több mint 300 dolgozót bocsájtottak el. Érdekes, mert tavaly nyáron még fejleszteni akartak.Megszüntette magyarországi tevékenységét, és három nyugat-dunántúli üzemének bezárásával megvált több mint 300 dolgozójától az autóbelsőket, üléshuzatokat gyártó Prevent Premium & Interior Kft.

Az MTI értesülését megerősítve a cégcsoport szerdán annyit közölt: február utolsó napján megszüntette magyarországi termelő tevékenységét a körmendi székhelyű, prémium autómárkák üléshuzatait és belső borításait gyártó társaság. A cég kedden bezárt körmendi, lenti és nagykanizsai üzemeiből összesen több mint 300 dolgozót bocsájtottak el.

Az okokról az MTI érdeklődésére a társaság bosnyák és román ügyvezetőjének távolléte miatt későbbre ígértek választ.

A cég honlapján található tájékoztatás szerint a több mint 20 éves autóipari tapasztalattal rendelkező Prevent Premium & Interior Kft. a Prevent csoport tagja, telephelyei Magyarország mellett Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Németországban, Ausztriában, Romániában, Oroszországban, Szlovéniában és Brazíliában is megtalálhatóak.

Magyarországi üzemeiben minőségi bőr, műbőr és szövetanyagból készítette termékeit, 2014-től repülőgépekbe való kartámlákat is gyártott. Megrendelői között volt az Audi, a BMW, a Daimler, a Nissan, az Opel és a Rolls Royce.

A cégcsoport korábban Car-Inside Kft. néven működött Vas és Zala megyében, összesen négy telephelyen. 2012-ben az akkor mintegy 800 dolgozót foglalkoztató cégcsoport Jánosházán és Lentiben szüntette meg a termelést és bocsátott el mintegy 300 dolgozót, de később Lentiben újraindult a termelés.

A Prevent Premium & Interior Kft. nyilvános cégadatai szerint a cégcsoport tulajdonosa Ausztriában bejegyzett cég, két magyarországi ügyvezetője pedig bosnyák és román állampolgár. Az utolsó, 2015-re vonatkozó mérlegében közel 20 millió eurós árbevételről és mintegy 1,7 millió eurós mérleg szerinti eredményről adott számot.

Tavaly nyáron bővítéshez kértek segítséget

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek azt mondta: Lentiben mintegy száz dolgozót foglalkoztatott a cég, amely tavaly nyáron még további százfős bővítéshez kért önkormányzati segítséget. Ezek után főként váratlan volt, hogy február elején bejelentették: a teljes magyarországi tevékenységüket beszüntetik, a gépeket Bosznia-Hercegovinába telepítik át, a telephelyeket pedig eladják, de nem igényelték már azt sem, hogy a korábbiakhoz hasonlóan munkahelymegtartó támogatásban részesüljenek.

A Lenti Tv tavaly nyári felvétele

A polgármester hozzátette: Lentiben évtizedek óta működött az autóipari beszállító, amelynek dolgozói magas minőségű termékeket varrtak, bár már az előd cégeknél is több alkalommal volt csődhelyzet és csoportos elbocsátás. A dolgozók képzettségére alapozva az elmúlt hetekben a városvezetés próbált más cégeket Lentibe csábítani, hogy telephelyet létesítsenek, de egyelőre csak egy hasonló profilú, a horvátországi Varasdon működő cég ajánlotta fel, hogy más magyar munkavállalóihoz hasonlóan Lentiből is szállítana dolgozókat a közeli horvát városba.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés