Hírek

A szombathelyi polgármester bejelentette a város uniós pénzes nagy fejlesztéseit


Egészségügyi alapellátó központot építenek Szombathelyen, bölcsődék és óvodák energetikai korszerűsítését oldják meg, utakat és csatornarendszert újítanak fel a következő években a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében rendelkezésre álló 17,2 milliárd forintnyi uniós forrásból – közölte a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) elmondta: jut majd pénz egyebek mellett a szociális városrehabilitáció folytatására, valamint a város határában lévő északi iparterület alapinfrastruktúrájának kiépítésére is.

Bejelentette, hogy az uniós támogatás fele már megérkezett az önkormányzat számlájára, valamennyi projekt támogatási szerződését aláírták, így a további finanszírozás is biztosított.

Az uniós támogatásnak köszönhetően újulhat meg a következő időszakban felsorolása szerint 1,6 milliárd forintból a szombathelyi vásárcsarnok, 1,1 milliárd forintot fordítanak bölcsődék és óvodák felújítására, valamint 1,5-1,7 milliárd forint áll rendelkezésre önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítésére.

Hozzáfűzte: a következő években 800 millió forint uniós forrás segíti a város belvíz- és csapadékvíz-védelmi rendszerének fejlesztését, valamint 445 millió forint támogatásból folytatják a szociális városrehabilitációs programot, amelynek részeként újabb szociális bérlakásokat újítanak fel és korszerűsítenek, valamint közterületeket, közparkokat fejlesztenek.

A polgármester kiemelten szólt a volt városi strandnak a Markusovszky Kórházzal szemben lévő területén, 700 millió forint támogatásból felépülő új egészségügyi alapellátó központ építéséről, amelynek eredményeként szavai szerint egy helyen összpontosul Szombathely egészségügyi és fogászati alapellátása. (Az egykori városi strand területének jelenlegállapotát a nyitóképünk mutatja – a szerk.)

Puskás Tivadar kitért arra, az unió által támogatott programok közé tartozik még a városi közlekedés infrastruktúrájának fejlesztése – körforgalmak építése -, illetve a szombathelyi sportliget fejlesztése is, amelyre szintén csaknem 1 milliárd forintot szánnak a keretből.

Hozzátette: az uniós támogatásból megvalósulhat a kerékpárút-hálózat bővítése, valamint ehhez kapcsolódóan egy úgynevezett “közbringarendszer” kiépítése is.

Illés Károly (Fidesz-KDNP), Szombathely alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: már az idén elindulnak a bölcsőde- és óvodafejlesztések, megkezdődik a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése, az önkormányzati intézmények épületeinek energetikai korszerűsítése, valamint tavasszal a közbeszerzési eljárást követően hozzáláthatnak az új egészségügyi alapellátó központ építéséhez is, hiszen már engedélyes tervekkel rendelkeznek.

Molnár Miklós (Pro Savaria), Szombathely másik alpolgármestere hangsúlyozta: a város gazdasági helyzete stabil, a város költségvetését 2016-ra nézve “pozitív nullával” fogják zárni, ami azt jelenti, hogy csak annyit költöttek, amennyi pénzük volt, nem terhelik a költségvetést előző évről áthozott kötelezettségek.

MTI/Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés