HírekKimozdulóKultúrveszély!

Az építészet költészete: Sólyom Miklós grafikái a Vitalitas Galériában


Van valami roppant megnyugtató abban, hogy a kultúrának léteznek szigetei, melyek még nem fertőződtek meg ezzel vagy azzal a nyavalyával.

A szombathelyi Vitalitas Galéria például ilyen, kitartóan teszi a dolgát, azaz folyamatosan helyet biztosít a képzőművészeti és egyéb értéket jelentő alkotások bemutatásához.

Mostanában ez nem kevés, különösen nem egy magángaléria részéről.

Sólyom Miklós építész
Sólyom Miklós építész

Sólyom Miklós építész pénteken nyílott kiállítása például immár a 81. a galéria történetében és a 11. az építészeket bemutató sorozatbanA tárlat és maga a megnyitó is – a Vitalitas történetében nem először – egymástól látszólag nagyon messze létező területeket kapcsol össze, hogy a végeredményt nem zavarónak, hanem éppen ellentétesen, harmonikusnak és magától érthetődnek találjuk.

Sólyom Miklós építész és Bolla Csaba költő
Sólyom Miklós építész és Bolla Csaba költő

A falakon ugyanis most nem szigorú tervrajzokat, nem is a gazdag és produktív építész-életutat dokumentáló fotókat találunk, hanem grafikákat.

Mint az a  kiállítást megnyitó Bauer Péter költő-építész szavaiból kiderült, a fiatal Sólyom Miklós ( ma már MMA és Európa díjjal elismert építész) egy darabig képzőművésznek készült, majd szülei tanácsára a “komolyabb” hivatást választotta.

Bauer Péter költő-építész
Bauer Péter költő-építész

De a szabadkézi rajhoz való vonzódása – szerencsére – nem múlott el. A kiállított grafikákon egy szakmai életút emberi és lírai vetületét láthatjuk, gyermeket és szerelmet, utazásokat és a tervezett épületek humanizált rajzait.

solymosi-miklos-2

„Az élesszemű lényeglátás, a gazdag fantázia, a rábízott szakma és az emberek szeretete, irónia és önirónia érvényesül a lapokon” – mondta a kiállított művekről Bauer Péter.

Kelemen Zoltán színművész
Kelemen Zoltán színművész

A péntek esti eseményen – amelyen a pályatársak mellett számos érdeklődő is megjelent – nemcsak a falakon levő alkotások jelezték az emberi alkotás különböző vetületeinek metszéspontját.

A megnyitón ugyanis – Sólyom Miklós meghívására – bemutatkozott Bolla Csaba költő is, akinek gondolati verseit Kelemen Zoltán színművész (egyben a költő baráta) tolmácsolta.

Scheiber Katalin galériavezető és Kovács Tihamér a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulója
Scheiber Katalin galériavezető és Kovács Tihamér a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulója

És hogy még kerekebb legyen a történet: az est alaphangulatát Kovács Tihamér a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulója adta meg, aki gitáron játszott.

A kiállítás december 16-ig tekinthető meg Vitalitas Galériában (Szombathely, 11-es huszár út 19.) hétköznaponként 14 és 17 óra között.

Továbbbi képek a megnyitóról és Sólyom Miklós grafikáiról:

Sólyom Miklós kiállítása

Sólyom Miklós grafikái

Sólyom Miklós kiállítása

Sólyom Miklós kiállítása

Sólyom Miklós kiállítása

Sólyom Miklós kiállítása

Korábban:

Gúzsba kötve táncolni – Rápli Pál építész kiállítása a Vitalitas Galériában


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés