Weöres Sándor-díjat kapott a Lord zenekar


Az elismerést szombat este adták át Szombathelyen.

A vasi megyeszékhelyen immár hagyományosan a Szent Márton-napok keretében osztják ki a város elismerésit különböző kategóriákban.

Ezek egyike a Weöres Sándor-díj.

A díjat hivatalosan annak  a művészeti tevékenységet folytató személynek csoportnak vagy alkotó közösségnek adományozható, “aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett, vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja.”

Kétségkívül, hogy a szombathelyi Lord zenekar ennek a kritériumnak megfelel, az más kérdés, hogy a rockzenekar életműve hogyan hozható össze Weöres Sándor költő nevével.

A díjátadón a zenekar méltatásaként az alábbi hangzott el.

“A Lord együttes 1972-ben alakult Szombathelyen. A Red Fire nevű, feldolgozásokat játszó zenekar két tagjához, Papp László gitároshoz és Vida Ferenc basszusgitároshoz csatlakozott Sipőcz Ernő gitáros-énekes és Sütő István dobos. A zenekar a Lord cigarettamárkáról kapta a nevét. Sipőcz kitűnően énekelte a korszak sláger jellegű dalait, így többnyire feldolgozásokat játszottak külföldi sztároktól.

1974 elején Papp és Sütő távozott az együttesből.

1978-ban írták első saját dalukat, Rakétamotor címmel. 1980-ban eljutott az együttes a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére. A próbák és koncertek között nagyon kevés pihenőidő volt, ráadásul munka és család mellett zenéltek.

Az 1990-es éveket a tagcserék és a korlátozott lehetőségek jellemezték a Lord számára. A feltámadást az ezredforduló és a 2000. április 30-án tartott újjáalakuló koncert hozta el, amikor együtt állt színpadra az Erős Attila – Gidófalvy Attila – Gyurik Lajos – Pohl Mihály – Vida Ferenc felállású Lord együttes, amely 2002-ben új stúdióalbumot is készített.

2006. májusban a Lord együttes az az évi Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi Díjat vehette át ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában.

A Lord együttes ma is aktív, folyamatosan koncerteznek.”


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés