Hírek

Ezek a legnagyobb Veszprém megyei cégek


A Veszprém megyét jellemző munkaerőhiány, valamint a korábban jellemző iparágak megszűnése miatt újabb kitörési pontok megtalálása is szóba került a TOP100+200 című, Veszprém megyei vállalkozásokat bemutató kiadvány szerdai bemutatóján, a megyeszékhelyen.

Freid Mónika, a Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási Főosztályának vezetője elmondta, hogy Veszprém megyében 2,7 százalékos a munkanélküliségi ráta, így a megye 2 százalékponttal megelőzi az országos átlagot.

Hozzátette: a feldolgozóipar területén kimagasló a megye részesedése a bruttó hozzáadott értékből, míg a GDP területi megoszlása szerint Veszprém megye 2,6 százalékot termel, így országosan a középmezőnyben helyezkedik el.

A lakásépítés 2016-ban országosan élénkül, Veszprém megyében ötszörösére nőtt ebben az évben a kiadott építési engedélyek száma – húzta alá.

A főosztályvezető beszélt a keresetek növekedéséről is, elmondta, hogy Veszprém megyében 4 esztendeje 118 ezer forint volt, míg mára 153 ezer 200 forintra emelkedett a nettó átlagkereset.

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy a kiadványban bemutatott 300 megyei cég adja a megyei árbevétel több mint háromnegyedét, illetve az exportnak több mint 90 százalékát.

Hozzátette: a korábbi évtizedekben megszűnt ágazatok helyett új iparágak tűnnek fel, mint a műtrágyagyártás vagy az elektronikai ipar. Ezek révén felzárkózhat a megye a régióhoz, hiszen bár Veszprém megye gazdasága a tavalyi évhez képest 3 százalék feletti növekedést produkált, de még így is elmarad a régió másik két megyéjéhez, Fejér és Komárom-Esztergom megye gazdaságához képest – húzta alá.

A kamara elnöke kiemelte: a tavalyi éves nettó árbevétel alapján a megye legnagyobb vállalata a Continental Automotive Hungary Kft. 221,4 milliárd forinttal. A második helyen áll a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. 108,1 milliárd forintos és harmadik a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. 87,1 milliárd forintos árbevétellel.

Az Év Vállalkozása Díjat kis- és nagyvállalati kategóriában adták át, előbbit az Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft. számára, utóbbit a nass magnet Hungária Gépgyártó Kft.-nek.

A Pannon Egyetem és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Kutatás-fejlesztési és innovációs díjat a Kókai Tömítéstechnikai Kft. képviselője vehette át.

MTI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés