Hírek

Kőszegen ünnepel a 800 éves Domonkos-rend


Itt járt Soltész Miklós államtitkár is.

A Domonkos-szerzetesrend alapításának nyolcszázadik évfordulója alkalmából kezdődött ünnepségsorozat csütörtökön Kőszegen.

Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Domonkos Nővérek által fenntartott általános iskola, gimnázium és kollégium dísztermében Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár nyitotta meg a Domonkos-napok rendezvénysorozatát és a “Nyolcszáz éves a Domonkos-rend Magyarországon című kiállítást.

A tárlat megnyitóját a domonkos nővérek és a Kőszegi Vonósok ünnepi hangversenye követte, pénteken pedig a kőszegi Jézus Szíve plébániatemplomban Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország pápai nunciusa lesz a délelőtt tíz órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa.

Soltész Miklós köszöntőjében hangsúlyozta: a Domonkos-rend az egyik legrégebbi alapítású szerzetesrend, amelynek férfi és női ága ma is jelen van Magyarországon.

A rend alapítójáról Szent Domonkosról kijelentette: életének személyes példamutatásával vissza kívánt térni a krisztusi szegénységhez, az evangélium tanításához, ezért hozta létre kolduló és prédikáló szerzetesrendjét, amelynek működéséhez 1216-ban kapta meg a pápai engedélyt.

Feladatul azonban az eretnekség elleni küzdelmet kapta, a magukat kataroknak, tisztáknak nevező szekta tagjainak visszatérítését kellett elvégeznie, amit nem elsősorban erővel próbált meg, hanem vitával, rábeszéléssel.

Sokan hibásan a Domonkosokhoz kötik az inkvizíció vezetését, pedig azt a pápa éppen a világi hatalom túlkapásainak kivizsgálására kezdeményezte és később használták ki azt elsősorban spanyol uralkodók – felhasználva egyházi személyeket is – saját érdekeik érvényesítésére – mondta.

Soltész Miklós rámutatott: a Domonkos-rend már nagyon korán megjelent Magyarországon, domonkos-rendi apáca volt Árpád-házi Szent Margit és a magyarság után keleten kutató Juliánusz barát.

A rend jelenéről szólva kiemelte: a rendszerváltás után a Domonkos-rend is újjáéledt, virágzik, rendházuk van Szombathelyen, Hódmezővásárhelyen és Budakeszin, azzal pedig, hogy tanító rendként a fiatalokkal foglalkoznak, a rendnek nemcsak több száz éves múltja és jelene, hanem jövője is van.

A nyolc tablón nyolc évszázadot bemutató kiállítást, amely október 20-áig tekinthető meg a domonkosok által fenntartott kőszegi iskola egyik tantermében, Zágorhidi Czigány Balázs történész, a vasvári domonkos-gyűjtemény igazgatója ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe.

A Domonkos-napok keretében pénteken délelőtt adják majd át a “Domonkosok ma” című országos pályázat díjait, délután egy színdarabot tekinthetnek meg az érdeklődők a rend alapítójának életéről, végül pedig egy kerekasztal beszélgetés formájában teológusok, bibliakutatók keresik a választ, mit is értünk napjainkban az “igazság” fogalmán.

MTI/Blog21

Borítókép: ágorhidi Czigány Balázs történész (k) a 800 éves Domonkos szerzetesrend jubileumának alkalmából rendezett ünnepségen az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Kőszegen 2016. október 6-án. MTI Fotó: Varga György

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés