Hírek

Kínai segítséggel szuperszámítógép a győri egyetemen


Új szuperszámítógépet adtak át kedden a győri Széchenyi István Egyetemen (SZE) a világ egyik vezető infokommunikációs vállalata, a Huawei Technologies és az intézmény között idén májusban aláírt stratégiai együttműködés első lépéseként.

A nagy számítási képességű számítógép új kutatási lehetőségeket nyit és hozzájárul ahhoz, hogy az intézményben nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessenek – hangzott el az átadási ünnepségen.

Földesi Péter, az SZE rektora azt mondta, attól lesz jó egy egyetem, hogy a hallgatóinak lehetőségeket és kihívásokat tud teremteni, amelyek által fejlődhetnek, egyre jobbak lehetnek területeiken.

Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy tavaly Pekingben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében írtak alá az egyetem vezetésével egy szándéknyilatkozatot az együttműködésről, amelynek konkrét elemeit idén májusban már Győrben rögzítették.

A vállalat öt év alatt mintegy százmillió forint értékben támogatja a távközlési és informatikai képzést az egyetemen, a többi között a Huawei Akadémia és Labor indításával. Mindemellett a kínai nagyvállalat részt vesz a hallgatók szakirányú továbbképzésében és a képzésfejlesztésben.

A mintegy háromszázmillió forint értékű szuperszámítógépnek 128 processzormagos és 768 gigabájt memóriája van. Szeptemberben két kutatási projektben is elkezdték használni: a távközlési tanszék kutatói az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik, vagyis felmérik, hogy mekkora sebességgel tud két nagy teljesítményű számítógép kapcsolatot teremteni egymással. A matematika és számítástudományi tanszék kutatói pedig különböző villamosmotorokat tesztelnek.

A jövőben további kutatásokat indítanak el a szuperszámítógépen.

MTI / Blog21


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés