Nyugat-magyarországi városok lakossága: Megállt Győr és Szombathely zsugorodása


Tudta ön, hogy Sopron már nagyobb, mint Zalaegerszeg és Veszprém?

Egyelőre beláthatatlan következményekkel jár a magyarországi népesség elöregedése és zsugorodása.

A trend politikai lózungokkal sajnos nem tűnik megfordíthatónak, és nem is úgy tűnik, mintha ezen kívül lenne bármilyen terve a döntéshozóknak.

A KSH adatai alapján Magyarország lakossága 1980-ban volt a csúcson: akkor 10,7 millió ember élt az országban.

Azóta folyamatos a népességfogyás, jelenleg körülbelül 9 millió 830 ezren vagyunk, azaz az ország elvesztette lakosságának közel 10 százalékát, és ebben a számban nincsenek benne azok a százezrek, akik külföldön dolgoznak, és akik közül számosan már nem is térnek haza.

Közöttük sok a fiatal, akik jó eséllyel már nem Magyarországon alapítanak családot.

Ami a nyugat-magyarországi megyeszékhelyeket illeti, a viszonylag kedvezőbb gazdasági helyzet ellenére a trend igencsak hasonló.

Szombathely lakossága 1994-ben még közelebb volt a 90 ezerhez, mint a 80-hoz (85 932), mára viszont mindössze 77 866.

Zalaegerszeg 63 ezerről süllyedt 59 ezerre, Nagykanizsa 54-ről 48-ra, Veszprém 65,5-ről 60,5-re.

Még a térség legnagyobb városa, a kiváltságos helyzetben levő Győr is veszített egy-két ezer főt, így mára ismét 130 ezer alatt van a lakosság létszáma (129 372).

A régió egyetlen kivétele Sopron, amely a kilencvenes évek közepétől folyamatos hízásban van. Az 1993-mas 53 436 lélekszámhoz képest ma már 61 780 ember él a határközeli városban.

Ez azt is jelenti, hogy mára Sopron már nagyobb, mint Zalaegerszeg és Veszprém.

Némi trendforduló azonban itt-ott mutatkozik.

Győr lakossága – ha szolidan, de – ismét gyarapodni kezdett az utóbbi néhány évben, és talán megállt Szombathely zsugorodása is. A vasi megyeszékhelyen most néhány százzal többen élnek, mint a 2012-es mélyponton (77 593).


mm

Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés