HírekNyugati régió

Burgenlandban magyar és osztrák miniszterek egyeztettek migránsügyben


Magyarország és Ausztria kész az együttműködésre a migrációs kérdések megoldásában is – hangsúlyozta a két ország honvédelmi és belügyminisztere pénteken a burgenlandi Rábaszentmártonban (St.Martin), ahol kétoldalú megbeszélésre került sor.

Magyar részről Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter, osztrák részről Wolfgang Sobotka belügy- és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter vettek részt a találkozón. A miniszterek egyetértettek abban, hogy Európát és az európai értékeket a schengeni határok mentén kell megvédeni, a menekültkérelmeket a jövőben Európán kívül, a külső határok mentén erre a célra létrehozott befogadó pontokon kell elbírálni, valamint Ausztriának és Magyarországnak a V4-ek eddigi tapasztalatait felhasználva közösen kell részt vennie az európai határvédelemben.

Hans Peter Doskozil a miniszteri találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban a migrációs válság közepette mindenki a ” nagy megoldást” kereste, de nem elegendő várni az európai szintű megoldásra, a kétoldalú együttműködésben is meg kell tenni ami lehetséges.

Utalt arra, hogy Ausztrián és Magyarországon is változatlanul nagy a migrációs nyomás, hiszen a bevándorlók 60-70 százaléka továbbra is a balkáni útvonalon érkezik Európába.

Az osztrák honvédelmi miniszter szerint a két szomszédos országnak a kis lépésekkel, a kis megoldásokkal is foglalkoznia kell, ha pedig sikert tudnak felmutatni az együttműködésben, azzal példát mutatnak más európai tagállamok számára is. Hangsúlyozta, hogy minden migrációt érintő kérdésben, így a visszatoloncolás kérdésében is tárgyalásokat kell folytatni egymással.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter azt emelte ki: Ausztria és Magyarország is azon az állásponton van, hogy a migrációs eljárásokat az Európai Unió területén kívül kell lefolytatni, a menekültkérelmekről ezeknek az eljárásoknak a során kell dönteni.

Megismételte, hogy Ausztria tartja magát a  korábban rögzített 37 500 fős kerethez, azaz idén legfeljebb ennyi menekültet hajlandó befogadni.

Az osztrák belügyminiszter szerint is fontos lenne egy hatékony európai határvédelmi politika kidolgozása, amit a jövőben Ausztria és Magyarország közös javaslataival kíván segíteni.

Simicskó István honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a magyar és az osztrák álláspontok közeledtek egymáshoz, a találkozót eredményesnek tartja. Szavai szerint időszerű a két ország együttműködése migrációs kérdésekben is, hiszen egyetértettek abban, hogy a külső határoknál kell megvédeni Európát, az európai értékeket és a schengeni vívmányokat is.

Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: a kétoldalú miniszteri találkozón megállapodtak abban, hogy magyar-osztrák munkabizottságot hoznak létre, amely a következő egy hónapban tárgyalni fogja a migrációs válság kezelésével kapcsolatos együttműködés valamennyi fontos kérdését, és megoldási javaslatokat is kidolgoznak.

Közölte: meghívta mindkét osztrák minisztertársát Magyarországra, hogy egy hónap múlva a bizottság jelentését és javaslatait együtt értékeljék, ezek alapján pedig közösen javaslatokat tegyenek az Európai Unió számára.

MTI / Blog21

Címlapkép: Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, Hans Peter Doskozil osztrák védelmi- és sportminiszter, Wolfgang Sobotka osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter (b-j) a találkozójuk után tartott sajtótájékoztatón az ausztriai Rábaszentmártonban 2016. június 17-én. MTI Fotó: Varga György

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés