Hírek

Ilyen lett a felújított olasz katonai temető Zalaegerszegen


Az olasz nagykövetség hozzájárulásával újították fel Zalaegerszegen az első világháborúban elesett olasz katonák számára kialakított temetőt, ahol szerdán Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) és Maria Assunta Accili Sabbatini, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete, illetve Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott tartott bejárást.

A polgármester felidézte: Zalaegerszeg önkormányzata és a budapesti olasz nagykövetség 2014-ben kötött megállapodást az olasz katonai sírkert rendbetételére. A temető síremlékeinek felújítása, az emlékművek környezetének térkövezése, valamint a zöldfelület rendbetétele a múlt hónapban fejeződött be.

A nagykövetség az önkormányzat részére nyolcezer eurót (2,5 millió forint) biztosított, a felhasznált összeg végül az önkormányzat és cégei munkájának révén több mint 10 millió forintot tett ki.

A temető az egykori zalaegerszegi hadifogolytábor területén található, a sírkertben 1656 katona nyugszik. Többségük olasz, földi maradványaik számozott műkőkeresztek alatt nyugszanak, de orosz, szerb és román katonák sírja is található a temetőben, továbbá néhány zsidó vallású fogolynak is emléket állítottak. Egy szintén felújított obeliszk jelzi az ismeretlen hősi halottak tömegsírját.

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés