Hírek

Ön szerint mennyi a magyar autók átlagéletkora?


Annyit elárulunk, hogy nem kevés, és ami még rossszabb: ismét egyre öregedésnek indult.

A magyarországi autóállomány az elmúlt két évben egy évvel lett öregebb, az autók átlagos életkora 2016 elején 13,2 év, és a lakosság fele 10 évesnél idősebb autóval közlekedik – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Bosch megrendelésére a Medián készít 2008 óta minden második évben.

Az MTI-hez eljuttatott eredmények szerint 2016-ban a magyar lakosság alig 2 százaléka közlekedik fiatal – 0 és 2 év közötti – autóval, valamint 3 és 5 éves kor közötti gépjárművet is csak 9 százalék használ. A magyar autósok harmada 6-10 éves, míg csaknem fele 11 és 20 év közötti járművel közlekedik. Az idős, 20 év feletti autót használók aránya idén 7 százalék.

A kutatás szerint a magyar háztartások 44 százalékában van autó: a háztartások 39 százaléka egy, 5 százalékuk pedig kettő vagy kettőnél több gépjárművet használ. Az autók jellemzően saját tulajdonúak, céges autó csak a háztartások töredékében, mindössze 2 százalékában van.

A magyar autók átlagos futásteljesítménye  az előző felméréshez hasonlóan 2016-os felmérésben  is évi 16 ezer kilométer. Az autósok 38 százaléka évente 5 és 10 ezer kilométert, 28 százalékuk pedig évente 11 és 20 ezer kilométert tesz meg a járművével. Az évi 5 ezer kilométernél kevesebbet autózok aránya mindössze 11 százalék, a 20 ezer kilométernél többet közlekedőké pedig 16 százalék.

Autók átlagéletkora Magyarországon

A kutatás szerint az autóhasználók között kimagasló, 62 százalékos a diplomások aránya, míg a legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők 18 százaléka gépjármű-tulajdonos. A középfokú végzettséggel rendelkezők 53 százaléka, a szakmunkások 42 százaléka rendelkezik autóval.

A háztartási jövedelem-kategória szerinti megoszlás 2016-ban sem okozott nagyobb meglepetést: az alsó jövedelem-kategóriába tartozók kicsivel kevesebb mint egyharmada, 32 százaléka, az alsó-közép kategóriás jövedelműeknek pedig a 41 százaléka rendelkezik autóval. A felső-közép kategóriás jövedelműeknek idén csak egy százalékkal kisebb aránya, 40 százaléka mondta magát gépjármű-tulajdonosnak, míg ugyanez az arány a felső-kategóriás jövedelműek körében 53 százalék.

Míg a Budapesten élőknek alig több mint egyharmada, addig a községek lakóinak csaknem fele autó-használó. Ugyanez az arány a városban élőknél 46 százalék.

A Bosch kutatása szerint 2016-ban Magyarországon a nők 37 százaléka, míg a férfiak 52 százaléka rendelkezik autóval.

Csaknem minden társadalmi csoportban nőtt az autóhasználat mértéke, a leginkább a fiatalok, a budapestiek és az érettségizettek körében. Csökkenés csupán a vidéki városokban élők, a 40-49 évesek és a diplomások körében volt tapasztalható – derül ki a kutatásból.

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés