Újabb ingyenes strand nyílik Bécsben


Idén júliustól egy újabb szabadstrand várja a hűsölni vágyókat az Alte Donaunál, Bécsben. A hatezer négyzetméteres, természetközelien kialakított fürdőhelyen lesz nádas, hal, béka és vécé a látogatóknak.

„Míg a többi osztrák tartományban egyre kevesebb helyen lehet ingyen lemenni a tavak partjára, addig Bécsben ez éppen ellenkezőleg történik. Korábban elzárt vízparti pihenőhelyeket nyitunk meg a lakosság előtt, így ingyenesen biztosítunk számukra fürdőzési és pihenési lehetőséget”-mondta Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos az Alte Donau partjára tervezett újabb szabadstrand kapcsán.

A hatezer négyzetméteres, Strombucht nevet viselő szabadstrandot a Wienstrom Kulturális- és Sportegyesület egykori strandja helyén alakítják ki. A területen található épületet elbontják, és felfrissítik a gyepet valamint a vízparti részt. Az egész strandot természetközelien alakítják át, így megmarad a számtalan halnak és kétéltűnek életteret biztosító nádas, valamint fűzfákat és nyárfákat ültetnek, hogy árnyékot adjanak. A látogatók kényelmét padok és asztalok, ivókút és vizesblokk szolgálja. A Dampfschiffhaufen Nr. 10. címen megtalálható fürdőhely könnyen megközelíthető az U2-es metróval, valamint a 92A és 92B jelű buszokkal.

Strand_Sima_Foto_Furthner_PID
Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos az ArbeiterInnenstrand megnyitóján.

A város tulajdonában lévő területen nem ez az egyetlen fejlesztés: tavaly májusban egy 23 ezer négyzetméteres területet adtak vissza a természetnek és a városlakóknak – szintén szabadstrand formájában. Az ArbeiterInnenstrand révén évtizedek óta a legnagyobb zöldterületet adták vissza a lakosság használatába.

Mindkét fejlesztés az Európai Unió társfinanszírozásával, a LIFE+ Alte Donau nevű projekt keretében valósul meg, amely 2013-ban kezdődött és 2017-ig tart. A 3,6 millió eurós összköltségvetésű program céja, hogy a bécsiek egyik kedvenc fürdőző- és pihenőhelyének számító, 1,6 négyzetkilométeres Alte Donaut értékes élettérként is megőrizzék az élővilág számára. Így például a hínárt csak egyes területeken kaszálják, míg máshol érintetlenül hagyják, hogy legyen búvóhelyük a kis halaknak. A vízminőség megőrzése érdekében pedig 2016 júniusától egy biológiai talajszűrőn keresztül friss, tápanyagban szegényebb vizet vezetnek a Neue Donauból az Alte Donauba, hogy ezzel pótolják a mederfenék hiányzó vízdinamikáját.

Eurocomm / Blog21

Fotó: MA 45 és Christian Fürthner / PID


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés