Hírek

Menekülttáborok épülhetnek Szentgotthárdnál és Körmendnél


Háromszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás létesítését tervezik Szentgotthárdon, közvetlenül a magyar-osztrák határ mellett – közölte Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel, miután hétfő délután a képviselő-testület tagjai is tájékoztatást kaptak a kormányzati szándékról.

Hozzáfűzte: a kijelölt terület hetven százaléka belvizes, véleménye szerint az jelenlegi állapotában nem alkalmas a sátortábor felépítésére, ezért azt javasolta, hogy a műszaki stábbal vizsgáltassanak meg más helyszínt is. Arról, hogy mikor kezdik építeni a tábort, a polgármester nem tudott tájékoztatást adni.

Huszár Gábor szerint ha megépítik Szentgotthárdon és Körmenden is az ideiglenes migrációs befogadóállomást, akkor a két tábor kapacitása együttesen sem haladja majd meg a 600-700 főt, azok nem lesznek nagyobbak, mint amekkorát tavaly szeptemberben létesítettek.

A polgármester szólt arról is: ha ismét működne a tervezett ideiglenes befogadóállomás, akkor megítélése szerint ismét szükség lesz a városban és környékén a rendőri jelenlét megerősítésére.

“Arra kértem Vas megye jelen lévő rendőrfőkapitányát, hogy csakúgy mint tavaly szeptemberben, mindent tegyenek meg a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében” – mondta.

Hozzátette: szükség lesz arra is, hogy az önkormányzat nagyobb létszámban vehessen igénybe közmunkásokat a keletkező hulladék összegyűjtésére, valamint központi forrásból bővíteni kellene a városban már meglévő köztéri kamerarendszert is.

A Jobbik szentgotthárdi szervezete hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: határozottan tiltakoznak az ellen, hogy akár csak egy napig is migránsok tartózkodjanak Szentgotthárdon és Körmenden.

Körmenden háromszáz-ötszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás épülhet a következő napokban. Bebes István (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta, a hétvégén már kaptak információkat a kialakult helyzetről, hétfőn pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesei rendkívüli testületi ülésen tájékoztatták az önkormányzati képviselőket a tervezett lépésekről.

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés