Mire költi Székesfehérvár a Modern városok program 16 milliárd forintját?


Idén ők szakítják a legtöbb pénzt.

Székesfehérvár kapja idén a legnagyobb támogatást a Modern városok program keretében: az egészségügyi, gazdasági és kulturális célú projektek megvalósítására időarányosan 16 milliárd forintot biztosít a kormány – jelentette be Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón.

Elmondta, tavaly a miniszterelnök fehérvári látogatásakor már körvonalazódtak a város számára fontos fejlesztések és a jó előkészítő munkának köszönhetően a programban érintett első 13 megyei jogú város közül Fehérvár kaphatja a legtöbb támogatást.

Közölte: a Fejér Megyei Egyetemi Oktató Kórházban hétmilliárd forintból a nemrégiben átadott diagnosztikai tömbhöz kapcsolódó, új belgyógyászati tömböt építenek.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kiemelte: a középiskolai oktatási, művészeti és sport campus kialakítására 7,5 milliárd, a Fehérvár Tüdeje – Zöld Fehérvár programra 1 milliárd, míg a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építésének előkészületeire félmilliárd forint támogatást fordítanak.

Vargha Tamás még egy kormánydöntésről beszámolt, amely nem része a Modern városok programnak: a megújuló vasútállomás mellett megvalósulhat az intermodális közlekedési központ, amelynek részeként parkolóhelyek, buszmegállók és a Mártírok útját az Új Váralja sorral összekötő felüljáró épülhet.

Cser-Palkovics András hozzáfűzte: a beruházás az előzetes számítások szerint legalább hétmilliárd forintba kerül majd.

Vargha Tamás közölte, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház (fotón) hétmilliárdos fejlesztése révén egy közel 11 ezer négyzetméter alapterületű, ötszintes, kiemelten a modern kori népbetegségek kezelésére alkalmas belgyógyászati tömböt építenek. A betegeket egyetlen, zárt és biztonságos rendszerben látják el a kórházba kerüléstől a rehabilitációig.

A városvezető elmondta, hogy az új belgyógyászati tömb építésén túl a parkolási problémák megoldására is lesznek források. A meglévő parkoló fölé egy második szint létesül, amely több száz új parkolót jelent.

Cser-Palkovics András kuriózumnak nevezte azt a középiskolai campust, amelynek megvalósítása 12,5 milliárd forintba kerül majd, és első ütemeként mintegy 7,5 milliárd forintot kap meg Székesfehérvár 2016-ban. A beruházás keretében a Csónakázó-tóhoz közeli területen zöldmezős beruházással új gimnáziumi épület és tornacsarnok épül, az ott lévő középiskolát pedig felújítják. Mint mondta, kéttannyelvű vagy angol nyelvű oktatás, illetve művészeti képzés is szerepel a tervek között.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a Fehérvár Tüdeje – Zöld Fehérvár programjuk az életminőség javítását és a zöldterület növelését hivatott biztosítani a városban. A kormánytól kapott egymilliárd forintot az alsóvárosi rét megvásárlására fordítják, amiről tavaly, év végén döntött a város. A tervek szerint ott és a palotavárosi tavak mögötti mintegy 185 hektáros területen pihenőparkokat és szabadidős területeket alakítanak ki, valamint egy erdősávot is terveznek telepíteni.

Cser-Palkovics András régi nagy álom megvalósulásának nevezte a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megépítését. A most megítélt félmilliárd forint a területvásárlási és tervezési költségeket fedezi – mondta.

Közölte: a város vállalta, hogy elkészíti a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt, valamint a közmű- és útterveket is, a következő évek állami költségvetése pedig tartalmazza majd az építési költségeket. Hozzátette: ez lesz az ország második legnagyobb sportcsarnoka a budapesti Papp László Budapest Sportaréna után.

A bejelettést többen is kommentáltálták a város hivatalos honlapján.

MTU / Blog21

Fotó: Székesfehérvár.hu

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés