Így közlekednek a vonatok Szombathelyről 2015. december 13-tól (letölthető)


Az állomás „fali menetrendjének” fotójával.

Ahogy az szinte minden sajtótermékben olvasható volt, Magyarországon a mai naptól (2015. december 13.) megváltozott a menetrend.

„A MÁV Start az új menetrendben a rendkívül alacsony kihasználtságú vonalakon ritkította a járatokat, amely révén 0,98 százalékkal csökken a 2016. évi utaskilométer, az így felszabaduló költségmegtakarítást fejlesztésre használják, a járatmegszüntetések nem érintik a munkába és iskolába járást, valamint a közúton le nem fedett területeket” – írja az MTI.

Ami Nyugat-Magyarországot illeti, a legfontosabbak között van, hogy a Budapest-Komárom-Győr-Hegyeshalom vonalon a bécsi főpályaudvar megnyitása miatt új menetrendi struktúrát alakítottak ki.

A MÁV honlapja arról tájékoztat, hogy a Budapest-Győr között az InterCity vonatok óránként közlekednek, és megállnak Tatán, valamint Komáromban, továbbá munkanapokon az elővárosi vonatok Budapest és Tatabánya között sűrűbben járnak.

Az óránként induló elővárosi vonatok december 13-tól meghosszabbított útvonalon, Győrig közlekednek. A kínálatot kiegészíti az Arrabona IC Győrtől, egy pár közvetlen Budapest–Győr–Celldömölk– Szombathely közötti gyorsvonat, valamint az iskolaidőben vasárnap délutánonként közlekedő Talentum-Expressz. Vasárnaponként a csúcsforgalomban 17:35-kor Győrből Budapestre, 19:40–kor pedig Budapestről Győrbe is indulnak expresszvonatok, Vaskakas néven.

A GYSEV vonalain is jelentős módosulások vannak

A társaság honlapján így foglalja össze a legfontosabb változásokat:

Győr–Sopron vasútvonal

A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy a Sopronból induló reggeli első InterCity (939) kivételével megszűnik a vonatok csornai szét-, illetve összekapcsolása a szombathelyi vonatrésszel. A vonatok teljes szakaszukon önállóan közlekednek, ezzel gyorsabb összeköttetést nyújtva a főváros felé. Módosulnak a vonatok indulási és érkezési időpontjai is.

A vonalat érintő, főváros felé/felől közlekedő gyorsvonatok megszűnnek, helyüket a regionális közlekedésben a hivatásforgalomhoz jobban igazodó, módosított menetrend szerint közlekedő személyvonatok, távolsági forgalomban pedig a Komáromban és Tatán is megálló InterCity vonatok veszik át.

Sopron–Szombathely vasútvonal

Jellemzően néhány perccel módosul a vonalon közlekedő vonatok menetrendje, azonban egyes vonatok indulási ideje jelentősen megváltozik.

A korábbiakhoz képest egy délutáni és egy esti vonatpár csak munkanapokon közlekedik.

Szombathely–Csorna–Hegyeshalom(–Rajka) vasútvonal

A Szombathelyről induló reggeli első InterCity (919) kivételével megszűnik a vonatok csornai szét-, illetve összekapcsolása a soproni vonatrésszel. A vonatok teljes szakaszukon önállóan közlekednek, ezzel gyorsabb összeköttetést nyújtva a főváros felé. Szombathely és Budapest között 10, visszafelé pedig 13 perccel csökken az InterCity-k menetideje. Módosulnak a vonatok indulási és érkezési időpontjai is.

Csorna és Szombathely között változik a személyvonatok menetrendje is. Megszűnik a Szombathelyről 7:00-kor Győrbe induló gyorsított személyvonat, helyette 7:10 perckor InterCity vonat közlekedik Győrön át Budapestre. Új betétjárat kerül bevezetésre, mely 20:26-kor indul Répcelakról, és 21:07-kor érkezik Szombathelyre.

Csorna és Hegyeshalom között jelentősen változik a személyvonatok menetrendje. A Hegyeshalom és Rajka közötti vonatok többsége is módosított menetrend szerint közlekedik.

Szombathely–Zalaszentiván vasútvonal

A Szombathely és Vasvár között közlekedő reggeli betétjárat mindkét irányban megszűnik, valamint egy további, délutáni vonatpár csak munkanapokon közlekedik.

A vonatok menetrendje a legtöbb esetben nem változik, egyes vonatoknál azonban néhány perces eltérések előfordulnak.

Szombathely–Kőszeg vasútvonal

A délutáni órákban a vonatok menetrendje a hivatásforgalmi igények jobb kiszolgálása érdekében jelentősen megváltozik, emellett mindkét irányban változik az utolsó két vonat indulási ideje is.

A Budapest-Szombathely között közlekedő InterCity vonatok indulási/érkezési időpontjainak változása kényelmesebb átszállási lehetőséget biztosít a Kőszeg felé/felől utazók számára.

Változik a vonatok közlekedési rendje is, egyes vonatok ugyanis csak munkanapokon közlekednek.

Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal

Új, a főváros felé kedvezőbb csatlakozási lehetőséget biztosító vonat kerül bevezetésre vasárnaponként 16:06-kor Szentgotthárdról, ami 16:53-kor-kor érkezik Szombathelyre, a menetrendben megjelölt tanítási időszakhoz kapcsolódóan. Fontos változás emellett, hogy egy délutáni, és egy esti vonatpár csak munkanapokon közlekedik. A személyvonatok menetrendje többségében változatlan marad.

A Graz Hbf felé közlekedő Rába InterCity menetrendje Graz felé közel két órával későbbre tolódik.

Egy Budapest és Szombathely között közlekedő InterCity vonatpár Szentgotthárdig meghosszabbításra került. A vonatok Szombathely és Szentgotthárd között valamennyi köztes állomáson és megállóhelyen megállnak, és a két állomás között a kijelölt kocsik felár nélkül vehetők igénybe.

Egyéb vasútvonalak

A Sopronból Deutschkreutz, Wien és Wiener Neustadt felé közlekedő vonalokon jelentős menetrendi változás lép életbe. Ezáltal javulnak az ÖBB és a GYSEV Zrt. járatai közötti átszállási kapcsolatok Sopronban.

Fertőszentmiklós és Pamhagen között is változik a járatok menetrendje, Szentgotthárd és Graz között azonban a Rába InterCity kivételével csak néhány perces változások fordulhatnak elő.

A konkrét szombathelyi menetrendek

Minden szép és jó, de úgy gondoltuk, a leghasznosabb mégiscsak az, ha megmutatjuk a szombathelyi konkrétumokat.

A szombathelyi állomásról induló vonatok - a fali menetrend fotója. (2015. december 13.)
A szombathelyi állomásról induló vonatok – a fali menetrend fotója. (2015. december 13.) – Kattintson a nagyításhoz!

Ehhez a mai napon kibaktattunk az állomásra, és lefotóztuk az új menetrendeket. Sajnos a képek nem tűélesek (a dokumentumok előtt műanyag fólia van), de szerintünk így is nagy haszonnal bogarászhatók.

A 2016-os szombathelyi vasúti menetrend az érkező vonatokról
A 2016-os szombathelyi vasúti menetrend az érkező vonatokról (az állomás poszterének a fotója). – Kattintson a nagyításhoz!

Akinek nem lenne elég, az innen letöltheti az egész országra érvényes új menetrendet. (A nyugat-magyarországi vonalak a PDF-dokumentum első részében találhatók.)

2016-vasuti-menetrend


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés