Hírek

Ilyen volt, ilyen lett: 60 éve fedezték fel az Iseumot


Hatvan évvel ezelőtt fedezték fel a szombathelyi Iseum maradványait; az évfordulóhoz kapcsolódva kezdődött pénteken kétnapos nemzetközi szakmai konferencia, amelyen neves hazai és külföldi szakemberek, egyiptológusok, régészek, építészek és restaurátorok vesznek részt, de várják a téma iránt érdeklődő középiskolás diákokat és egyetemi hallgatókat is – mondta el az MTI-nek Sosztarits Ottó, a Savaria Múzeum régésze, a tudományos ülés egyik szervezője.

A német és angol nyelven folyó konferencián 14 előadás hangzik el a két nap során, amelyek középpontjánan az ókori kultuszhelyek kutatása, az ezekkel kapcsolatos legfrissebb régészeti eredmények állnak – mondta.

Ilyen volt az Iseum 2007-ben.
Ilyen volt az Iseum 2007-ben.

Hozzáfűzte: a konferencia természetesen bemutatja a szombathelyi Iseum feltárásának és megőrzésének elmúlt hat évtizedét, amely során az értékes régészeti kincs meglehetősen kalandos utat járt be, a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveiben szinte a teljes megsemmisülés határára került.

Sosztarits Ottó hangsúlyozta: a hazai  örökségvédelemben talán példa nélküli, hogy az Iseum fél évszázadon belül két rekonstrukciót is megért. Szavai szerint a szombathelyi Iseum példát szolgáltatott a “helyreállítások helyreállítására”, közben pedig átformálta a hazai római kori műemlékek rekonstrukciójának szemléletét, látványát és módszereit is.

Iseum, Szombathely
Az új Iseum

Sosztarits Ottó kiemelte: az Iseum ma már  egy kulcsfontosságú régészeti lelőhely, Szombathely város kiemelt muzeális és kulturális intézménye, rendezvényhelyszíne.

A szombathelyi Iseum felújítása és átépítése hosszú előkészítés és megismételt régészeti kutatások után a régió kiemelt projektjeként mintegy 1,4 milliárd forint uniós támogatással 2008-2011 között valósult meg. A központi szentélyépület rekonstrukciója mellett megújult és kibővült az egykori fogadóépület, valamint hatalmas, majdnem ezer négyzetméteres múzeumi kiállítótér szolgálja a római múlt megismerését.


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés