Ezek a legnagyobb Vas megyei cégek


A Vas megye TOP 100 cége közé sorolt vállalkozások összesített nettó árbevétele az előző évhez képest 19,7 százalékkal nőtt 2014-ben, összességében elérte a 970,6 milliárd forintot, a régió meghatározó vállalkozásait bemutató kiadványt csütörtökön egy konferencia keretében mutatták be Szombathelyen.

A Vas megyei TOP 100-as listát az árbevétel alapján az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. vezeti, a második helyen a Delphi Hungary Autóalkatrészgyártó Kft., a harmadikon pedig a BPW-Hungária Kft. áll.

A megyei TOP 100-as listát a Pannon Lapok Társasága készítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Igazgatóságával, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Központi Statisztikai Hivatal regionális részlegének munkatársaival közösen. A már negyedik alkalommal összeállított regionális kiadványban a 2014-ben elért nettó árbevétel, a nyereség, a saját tőke mértéke, valamint a foglalkoztatott létszám alapján külön listákat alkotva hasonlították össze a cégeket.

Varga Lászlóné, a NAV Nyugat-dunántúli Adó Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: a TOP 100 vasi vállalkozás árbevételének közel 20 százalékos bővülése meghaladta mind a megyei, mind régiós, mind pedig az országos átlagot.

A főigazgató előadásában szólt arról is, hogy a TOP 100 vállalkozás állítja elő a Vas megyében megtermelt érték 76,8 százalékát, ami az adózás előtti eredményt tekintve nem kevesebb mint 76 milliárd forint.

Az említett cégek foglalkoztatják a megye munkavállalóinak 39,7 százalékát, vagyis csaknem 18 ezer embert, 12,3 százalékkal, mintegy 1900 fővel többet, mint korábban.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott a konferencián köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a gazdasági teljesítményben Vas megye az élen áll, a bérek elmaradnak az országos átlagtól.

“Tartósan növekedni minden vállalkozásnak csak megelégedett, hosszú távra elkötelezett munkavállalókkal lehet” – figyelmeztetett.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere arról szólt, hogy az utóbbi öt évben a szombathelyi cégek növekedésének köszönhetően 50 százalékkal emelkedett a cégek által befizetett iparűzési adó.

Elmondta azt is, hogy Szombathelyen ma már 3 százalék alatti a munkanélküliség, kevés a munkáskéz, éppen ezért szeretne az önkormányzat állami segítséggel lakásépítési programba belevágni – mondta.

A kiadványban szereplő 100-as  lista első helyén álló LuK 2014-ben 199 milliárd 332 millió forintos nettó árbevételt ért el, ami 23,3 százalékkal több az előző évinél. A Delphi Hungary 183 milliárd 350 millió forintos árbevétele az előző évhez képest 31,7 százalékos növekedést jelent. A BPW Hungária Kft. 68 milliárd 806 millió forintos nettó árbevételt könyvelhetett el, ami az előző évhez képest 9,3 százalékos növekedés.

A lista további előkelő helyein olyan ismert és nagy cégek szerepelnek mint a negyedikként a képzeletbeli dobogóról alig lecsúszott EPCOS Elektronikai Kft. az ötödik helyre sorolt Linde Gáz Magyarország Zrt., vagy az Opel Szentgotthárd Kft., amely a hatodik helyet szerezte meg.


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés