Több mint egymilliárd forintért vásárol diagnosztikai eszközöket a zalegerszegi kórház


A Zala Megyei Kórházban 1,1 milliárd forintot meghaladó értékben megkezdődött a diagnosztikai eszközpark fejlesztése: MRI-berendezésre 740 millió, röntgenkészülékek beszerzésére pedig további 431 millió forint európai uniós támogatást nyert el az intézmény – jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a zalai megyeszékhelyen működő kórházban korábban 5,6 milliárd forint ráfordítással szívcentrum épült.

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója kiemelte: nincs olyan szakterülete a kórháznak, amelynek a kiszolgálásában, diagnosztikájában ne jelentene előrelépést a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert új eszközök használata.

A kórházban jelenleg a 2005-ben beszerzett, diagnosztikai és energiahatékonysági szempontból egyaránt elavultnak számító MRI-berendezést használják. Decembertől viszont már az új, a réginél 38 százalékkal kevesebb energiát fogyasztó készülékkel végezhetik el a vizsgálatokat.

A fejlesztés eredményeként magasabb minőségű szolgáltatást biztosító, alacsony energiafelhasználású, korszerű röntgenberendezésekkel is bővül a kórház – radiológiai, szájsebészeti, valamint pulmonológiai osztályának – eszközparkja. A lecserélni kívánt diagnosztikai berendezések 2001 és 2004 között kerültek az intézménybe; mindegyik eszköz hagyományos technikával, képelőhívással dolgozik, ami magas energiaigényű.

December közepétől az elavult és jelentős energiát fogyasztó eszközöket alacsonyabb energia-felhasználású, digitális elven működő berendezések váltják fel.

A Zalaegerszegen működő kórház közvetlen betegellátási területe a megye lakosságának 42 százalékát érinti, de “megyei kórházi jellegből” adódóan szükség szerint az egész régióból fogadnak betegeket.

MTI

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés