Ki kellett pucolni a Rábát Ikervárnál


Több mint kétszáz méter hosszú, a teljes meder szélességét elzáró, egybefüggő uszadéktorlaszt távolítottak el Ikervárnál a Rábából egy hónap alatt, a fauszadék veszélybe sodorhatta volna a települést is – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön a helyszínen, terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón.

Gaál Róbert elmondta, a torlaszok többnyire a Rábán 2014-ben és 2015-ben levonult árhullámok hatására keletkeztek azáltal, hogy az olykor 10-20 méter magas elöregedő, elkorhadt fák a mederbe dőltek. Ezek akadályozták a folyón a hosszirányú átjárást, valamint a vizek természetes levonulását a mederben.

Az igazgató kiemelte: az árhullám levonulásakor a torlasz visszaduzzasztó hatása veszélybe sodorhatta volna a települést.

A július elején megkezdett helyreállítás során mintegy 1000 tonna faanyagot és 175 tonna kommunális hulladékot távolítottak el a szakemberek, és visszaállították az eredeti partvonalat. Az augusztus elején befejeződött munkálatokat a természetvédelmi érdekekkel összhangban végezték el.

Gaál Róbert az MTI-nek elmondta, az eltávolított uszadékfát darálás után erőműben használják fel. A beavatkozás után az érintett szakaszon javult a folyó vízszállító képessége, a mederszakasz hosszirányban újra átjárhatóvá vált a vízitúrázók számára, és várhatóan enyhülnek a területi elöntésből fakadó problémák is. A munkálatok költsége 44 millió forint volt.

A Rába a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő területen, mintegy 125 kilométeres szakaszon, csaknem a teljes hosszában “ősállapotú” folyó, amely nagy számban vonzza a csónakkal vagy kenuval túrázókat.

MTI / Blog21

 


Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés